Forever is Now: kunst bij de piramides

Forever is Now
Sabine Marcelis – RA. Alle foto’s: Walaa Al Shaer. Courtesy: Art D’Égypte/Culturvator

Voor het derde jaar op rij zijn er prachtige kunstwerken te bekijken bij de piramides van Gizeh in Egypte. Tijdens Forever is Now tonen 14 internationale kunstenaars hun werk op een spectaculaire locatie met een unieke achtergrond.

Curator Nadine Abdel Ghaffar van Art D’Égypte selecteerde de kunstenaars en de werken op verschillende thema’s. Belangrijk zijn bijvoorbeeld de brug tussen het oude en moderne Egypte en universele thema’s als kunstmatige intelligentie en het hergebruiken van energie. Nieuw dit jaar is ook de focus op hedendaagse kunst in Egypte.

Zonnepaneel

Het is mooi om te zien hoe de deelnemende kunstenaars meerdere boodschappen in één werk hebben kunnen leggen. Neem nu de installatie RA van de Nederlandse Sabine Marcelis die je bovenaan deze pagina ziet. De naam RA verwijst naar de oude Egyptische zonnegod, de vorm is een verwijzing naar de zonnewijzer die in Egypte is uitgevonden en het gebruikte glas is hetzelfde als die van zonnepanelen.

Thuis

Een ander werk met een bijzondere betekenis is Inside Out Giza van de Franse fotograaf JR. Hij toont hier portretten van doodgewone inwoners van Giza/Gizeh. Deze plek heeft voor buitenstaanders een magische naam vanwege de piramides, maar voor veel mensen is het gewoon thuis met alle dagelijkse beslommeringen die daarbij komen kijken. Deze mensen krijgen ook niet altijd een stem in het huidige Egypte.

Forever is Now III is gratis te bezoeken tot en met 17 november 2023. De deelnemende kunstenaars zijn: Arne Quinze, Arthur Lescher, Azza Al-Qubaisi, Carol Feuerman, Dionysios, Costas Varotsos, JR, Stéphane Breuer, Mohamed Banawy, Pilar Zeta, Rashid Al Khalifa, Rashed Al Shashai, Sabine Marcelis en Sam Shendi.

Forever is Now
JR – Inside Out Giza
Forever is Now
Costas Varotsos – Horizon
Forever is Now
Rashid Al Khalifa – Reality is Timeless
Forever is Now
Artur Lescher – Observatory Meta Oiko
Forever is Now
Stephan Breuer – TEMPLE •I•
Forever is Now
Carole A. Feuerman – Egyptian Woman
Forever is Now
Pilar Zeta – Mirror Gate