Afgelopen weekend brachten we op uitnodiging door in Eindhoven. Omdat we 20 jaar geleden voor het laatst in de stad waren, gingen we er blanco heen. Wat we vervolgens ontdekten overtrof compleet onze verwachtingen. Wat een stad! En echt overal design!
Het moet gewoon worden gezegd. Bij Eindhoven dachten we altijd aan zaken als ‘Eindhoven lichtstad’, ‘Eindhoven de gekste’. Niet echt positief dus. Na ons weekendje in de stad, hebben we echter een heel andere mening. Eindhoven is gewoon een hippe stad waar hartstikke veel gebeurt. Vooral op het gebied van stadsontwikkeling en design.
Fietstocht
Op zaterdagochtend worden we, na onze treinreis, vriendelijk ontvangen bij Brandstore Eindhoven. Voor de duidelijkheid, dit is de VVV-winkel op het Stationsplein. In andere plaatsen is dit meestal een ietwat oubollige bedoening, zo niet in Eindhoven! De ruimte is mooi ingericht en je kunt er informatiemateriaal vinden over de stad, fietsen huren en hippe snuisterijen kopen. In het pand bevindt zich ook een goede koffiebar. Bij Coffeelab kun je iets lekkers eten en drinken, terwijl je wordt omringd door een oerwoud van kamerplanten. Hier wacht stadsgids Wim op ons. Samen zullen we de stad per fiets gaan ontdekken.
Woensel
Eerst fietsen we door de beroemde ‘Silly Walks-tunnel’ naar het noorden van de stad. In dit tunneltje staan de silly walks van Monty Python afgebeeld in graffiti. Aan de andere kant van de doorgang bevindt zich de Technische Universiteit, waar momenteel druk wordt gebouwd. We fietsen een stuk door de wijk Woensel en zien dat oud- en nieuwbouw elkaar steeds afwisselen. Gids Wim vertelt dat dit komt omdat Eindhoven ooit uit meerdere dorpen bestond. De oude kernen van die dorpen zijn blijven bestaan. Met behulp van Philips is er op een gegeven moment veel gebouwd en zo groeide alles naar elkaar toe. En ook nu wordt er nog veel gebouwd en opgeknapt in de wijk. Wij zijn vooral onder de indruk van het woonproject VoltaGalvani. De huizen in deze straatjes zijn opgetrokken in de stijl van een kashba. Omdat de zon op dat moment scheen, waanden we ons ook echt even in een ander land.
Strijp R
Na de route door Woensel komen we aan bij Strijp R, de wijk vanwaaruit beroemdheid Piet Hein Eek letterlijk en figuurlijk aan de weg timmert. Het is de thuisbasis van de ontwerper. Je vindt er zijn winkel, ateliers, werkplaats en restaurant. Het ziet er allemaal fantastisch uit en het lukte ons zeker niet om de portemonnee dicht te houden. Absoluut een aanrader! Strijp R is overigens echt een bijzondere buurt waar nieuwbouw en opgeknapte industriële panden elkaar afwisselen. Het ligt op een mooie plek tussen het groen en de binnenstad in. De architectuur van de wijk is opvallend en overal is nog terug te zien dat de industrie van Philips hier ooit heeft gestaan. Op straat kom je allerlei ijzeren stellages en bruggen tegen. In het geval van Strijp R staan deze er vanwege de beeldbuizen voor de televisies die hier door Philips werden gemaakt. Een gebied met een historie dus.
Daarna vervolgen we onze fietstocht om naar Strijp S te gaan. Eerst komen we nog langs Drents Dorp. Dit is een buurtje dat in de jaren twintig van de vorige eeuw is gebouwd. In de kleine woningen werden de arbeiders van Philips gehuisvest die uit Drenthe kwamen. Het ging vooral om gezinnen die rijk waren aan dochters. Onze gids Wim vertelt dat de jonge vrouwen werden ingezet voor het fijne handwerk. Denk bijvoorbeeld aan de gloeilampen. We fietsen verder en komen langs het Evoluon. Dit retro-futuristische gebouw in de vorm van een ufo is één van de iconen van Eindhoven. De betonnen kolos is in de jaren ’60 neergezet vanwege het 75-jarig bestaan van Philips. We blijven even staan om foto’s te maken en stappen dan weer op de fiets richting het andere gedeelte van Strijp.
Strijp S
Nu zijn we in Strijp S beland, waar ook volop wordt gebouwd en verbouwd. We bevinden ons hier in het nieuwe creatieve en culturele hart van stad en kijken onze ogen uit! Er zijn industriële panden met groene dakterrassen en uit de grond worden diverse hoge woontorens gestampt. Verder zie je allerlei hippe winkels, horeca en andere initiatieven. We gluren naar binnen bij het indoor skatepark Area 51, kopen een huisgemaakte pot jam bij Pastryclub, eten bijzondere ijsjes bij Intelligentia Ice (pistache met zwarte truffel en citroen met Thaise basilicum), winkelen wat bij de Urban Shopper, spotten design bij Yksi en drinken koffie bij Ketelhuis (het oude transformatorhuis van Philips en nu thuishonk van de rebelse chef André Amaro). Bij Radio Royaal hadden we graag ook nog even gekeken, maar dit restaurant in het voormalige energiehuis van Philips is overdag gesloten. We vonden het gebied zo leuk, dat we er de volgende dag nog een keer naartoe zijn gefietst. En nog steeds hebben we het gevoel nog lang niet alles te hebben gezien. Bijvoorbeeld de forellen- en groentekwekerij van Stichting Duurzame Kost die op de 5de verdieping van ’t Veem zit. Omdat het oude, karakteristieke gebouw zo sterk is, vertelt gids Wim ons, kan dit gewoon het gewicht van de zware watertanks dragen. Een bijzonder initiatief.
Kazerne
Inmiddels zijn we al wat uren onderweg. Het wordt tijd om naar de binnenstad te fietsen. Via een route langs stadsiconen als het PSV-stadion, het Piazza Center, De Bijenkorf van architect Gio Ponti, De Blob met z’n futuristiche uiterlijk en De Witte Dame met daarin onder andere de Design Academy Eindhoven komen we aan bij de Kazerne. Hier vind je expositieruimtes en een restaurant. (Dutch) Design tijdens het eten en drinken! Wij zijn vooral onder de indruk van de installatie May I Have Your Attention, Please? van ontwerper Maarten Baas. Als je op één van de stoelen gaat zitten, dan hoor je om je heen allemaal onverstaanbaar gefluister, ook wel de kakafonie aan meningen. De jaarlijkse Salone del Mobile in Milaan inspireerde Maarten Baas tot het maken van deze installatie, omdat het daar altijd één grote schreeuw om aandacht is. Ook introduceert hij middels dit kunstwerk de laatste stoel die hij ontwierp voor meubelmerk Lensvelt.
Planten en architectuur
Nadat we zijn uitgekeken bij de Kazerne, vertrekken we richting Down Town Gourmet Market. We fietsen langs Stratumseind, de bekendste uitgaansstraat van de stad, en komen dan aan bij de Smalle Haven. Deze straat wordt deels gekenmerkt door de uiterst groene terrassen van de appartementen. Overal zie je bomen en struiken. Onze gids Wim, die er zelf ook woont, weet ons te vertellen dat het onder andere zo mooi behouden blijft door middel van sproei-installaties. Echt prachtig dat overdadige groen middenin de stad. En op de achtergrond zie je de hoge Vestedatoren van architect Jo Coenen. De vorm van dit gebouw doet sterk denken aan de beroemde Flatiron Building in New York.
Down Town Gourmet Market
We parkeren onze fiets en stappen de nieuwe hotspot van de stad binnen: Down Town Gourmet Market. Het concept doet ons sterk denken aan de Foodhallen in Amsterdam en Fenix Food Factory in Rotterdam. Overal zijn barretjes en restaurantjes waar je iets te eten en drinken kunt halen en vervolgens neem je plaats aan één van de vele tafeltjes die staan opgesteld. De ruimte ziet er vrolijk en gezellig uit. Het is er behoorlijk druk, maar wat wil je op de zaterdagmiddag! Je hebt keuze uit veel soorten eten, van tosti’s tot empanadas en van pizza’s tot Luikse wafels. Wij kiezen allebei voor een lekkere poké bowl van Miss Temaki.
Internationale designstad
Ons avontuur in Eindhoven kwam hiermee tot een eind. Het werd tijd om richting het station te gaan om de trein naar Helmond te pakken. Deze stad, op zo’n 10 minuten van Eindhoven, zou ons namelijk gaan ontvangen voor de jaarlijkse Brabantnacht. We hebben in elk geval genoten van onze dag in Eindhoven. Wat een verrassende stad is het! Door alle grote bedrijven in de omgeving en instellingen als de Design Academy is de stad ook heel internationaal en dat merk je zeker aan de sfeer. Je hoort ook veel Engels op straat. Voor ons gevoel zijn we overigens nog lang niet uitgekeken. De volgende keer gaan we langer en boeken we er ook lekker een hotel bij!
Leuk om te melden trouwens is dat binnenkort de jaarlijkse Dutch Design Week weer plaatsvindt. Van 21 t/m 29 oktober staat kun je op 100 plekken genieten van het werk van zo’n 2500 designers. Er zijn behalve exposities ook allerlei lezingen, workshops en andere randprogrammering. En een maand later heb je het, eveneens jaarlijkse, lichtkunstfestival GLOW. Van 11 t/m 18 november kun je na 18:30 uur wandelen langs een route door het centrum. Je maakt tijdens de route kennis met verschillende objecten van lichtkunstenaars uit alle hoeken van de wereld. Beide evenementen zijn wat ons betreft een leuk uitgangspunt voor een bezoek aan Eindhoven.
https://www.instagram.com/p/BZbSyLsHiiw/?taken-by=mixedgrillnl