Ontdek veelzijdig Stavanger en omgeving

Preikestolen

Ben je op zoek naar een veelzijdige vakantiebestemming, waarbij je een stedentrip kunt combineren met buitensport, prachtige natuur en adembenemende uitzichten? Dan is Stavanger in Noorwegen een echte aanrader.

Deze stad in het zuidwesten van Noorwegen is erg leuk om een paar dagen te bezoeken. Wie interesse heeft in uitstapjes naar de prachtige Noorse natuur kan Stavanger als uitvalsbasis gebruiken. Het enige wat je zelf moet bepalen is hoe sportief je wilt zijn. Alles is mogelijk. Vanaf Schiphol vlieg je in nog geen anderhalf uur naar Stavanger, dus ook qua reistijd is het een ideale bestemming.

Fotogeniek

Stavanger is een redelijk moderne stad met enkele oude monumenten. Het centrum heeft gezellige straatjes met allerlei winkels en horeca. Aan de andere kant van de haven vind je Gamle Stavanger, het oude deel van de stad met typische witgeschilderde houten huizen. Erg fotogeniek! Net zoals Øvre Holmegate, een knusse straat met bontgekleurde cafés en restaurants waar je ’s avonds ook goed kunt stappen.

Wat de stad nu anders maakt dan andere steden zijn twee zaken: het hoogstaande culinaire niveau en de opvallende street art. Laten we met dat laatste beginnen. Ieder jaar is er in Stavanger een editie van NuArt, één van de meest toonaangevende festivals op het gebied van street art wereldwijd. Hierdoor zijn overal in de stad prachtige kunstwerken te bewonderen. Sommige daarvan zijn opvallend, terwijl andere werken verborgen zijn in smalle zijstraatjes of hoog op gevels van gebouwen. Wil je alles ontdekken dan kun je de speciale app downloaden of een gids boeken. Wat ik je verder nog kan aanraden is een bezoek aan het petroleummuseum. Hier ontdek je alles over de olie-industrie in Noorwegen.

Stavanger
Streetart-wandeling door Stavanger

Na dat wandelen heb je natuurlijk trek gekregen. In Stavanger zijn gelukkig genoeg adressen waar je je honger kunt stillen. Ik kan je uit eigen ervaring de Fisketorget en de Fish & Cow aanraden. Beiden vind je aan de gezellige haven. De Fisketorget zit aan de kleine vismarkt in de haven en de Fish & Co zit verderop. De lokale specialiteit is vissoep, maar ook alle andere gerechten zijn dik in orde. Bestel bij je eten een heerlijk biertje van de lokale brouwerij Lervig en hebt een uitstekend maal. Ook in het eerder genoemde petroleummuseum zit overigens een heel goed restaurant.

Zeehonden

Vanuit de haven van Stavanger kun je allerlei trips maken naar het prachtige fjordengebied ten oosten van de stad. Ik stapte op een RIB-boot die niet alleen heerlijk snel is, maar ook op meer plaatsen kan komen dan grotere boten. Je ervaart de natuur op deze manier veel intenser. Zo zag ik regelmatig zeehonden naast de boot zwemmen. De boottocht ging naar het Lysefjord, waar een paar mooie attracties te vinden zijn. Zo zag ik bijvoorbeeld vanaf zeeniveau de zo’n 600 meter hoger gelegen beroemde Preikestolen (daarover later meer) en bezochten we Flørli.

Dit piepkleine dorpje is alleen met boot bereikbaar en is beroemd vanwege de langste houten trap ter wereld. Maar liefst 4444 treden voeren je naar boven waar je een prachtig uitzicht over het fjord hebt. Verwacht wel dat je zo’n 1.5 uur onderweg bent naar boven en dan nog een paar uur kwijt bent aan de terugweg. Is dat net even teveel voor je, dan kun je ook halverwege de trap verlaten en via een bergpad naar beneden gaan. Deze tocht duurt zo’n twee uur. Eenmaal weer beneden is het heerlijk uitrusten in het Power Cafe in een voormalige energiecentrale.

Flørli 4444
Flørli 4444, de langste houten trap ter wereld

Nu ik de Preikestolen heb gezien, wil ik deze natuurlijk ook beklimmen. In een eerder verslag kun je al lezen voor welke bijzondere gelegenheid ik de rots beklom. Vanaf Stavanger zijn er verzorgde dagtrips te boeken voor een bezoek aan de Preikestolen, maar je kunt ook op eigen houtje met het openbaar vervoer in de buurt van het startpunt komen. Ik koos voor een hotel in de buurt: het Lilland Bryggerihotell. Een hotel en bierbrouwerij in één gebouw!

Preikestolen

Iedereen met een beetje conditie kan de Preikestolen beklimmen. Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden zijn de juiste voorbereidingen. Zorg ten eerste voor goede schoenen! Ga niet op gewone schoenen naar boven en zelfs niet op sneakers, maar kies voor goede wandelschoenen. Ook is het belangrijk dat je een goede rugzak hebt met voldoende eten en drinken voor onderweg. Ondanks dat het een populaire toeristische attractie is, vind je onderweg niets aan horeca of winkels. Het is alleen jij en de natuur. Tot slot kies je voor goed zittende kleding die je beschermt tegen het weer. Houd er rekening mee dat je flink wat uren onderweg bent en dat het weer plots kan omslaan en dat het bovenop de Preikestolen een paar graden kouder is. Zorg ook dat je niet in het donker loopt, tenzij je daar heel veel ervaring mee hebt en een goede gids bij je hebt.

Met de juiste voorbereidingen kun je aan het avontuur beginnen. Beneden bij de parkeerplaats kun je nog je flessen met vers water vullen en kleine aankopen doen. Daarna is het tijd om omhoog te gaan. Nog een tip die ik je wil geven is om in een rustig tempo te beginnen. Reken op zo’n 2 uur heen en ook weer 2 uur terug. Met pauzes en boven het uitzicht genieten ben je dus zeker 5 uur onderweg. Voor al die moeite krijg je natuurlijk wel een onvergetelijke ervaring terug. Zeker als je bijna bij de Preikestolen bent. Je loopt dan over een relatief vlak stuk richting fjord. Opeens duikt voor je neus de afgrond op, hier ga je rechts om op het plateau te komen. Het geweldige uitzicht is iets wat je nooit meer vergeet.

Preikestolen
UItzicht op het Lysefjord vanaf de Preikestolen

Langs het Lysefjord zijn nog meer hikes te maken. Bijvoorbeeld naar Kjerag, maar ik kies ervoor om verder naar het noorden te gaan richting Haugesund. Hier pak ik de ferry naar Røvær, een eilandengroep op zo’n 10 kilometer uit de kust. Als je eens echt wilt onthaasten dan is dit de plek waar je moet zijn. Op het belangrijkste eiland (het zijn er eigenlijk twee die met een brug verbonden zijn) is bijvoorbeeld slechts 1 auto te vinden. Deze brengt de bagage van de boot naar het enige hotel op het eiland. Verder vind je op Røvær niets meer dan rotsen, wat huizen, heel veel vogels en de nabijheid van de zee.

Ik ben twee dagen gebleven op Røvær en vond het heerlijk. De stress van het dagelijkse drukke leven raakt op de achtergrond en je krijgt weer tijd voor simpele dingen als het maken van een wandeling, het voeren van een goed gesprek of heel lang natafelen. Wie goed zoekt, kan overigens wel wat actie vinden op het eiland. Ook hier kun je met een RIB-boot een tocht maken. Langs smalle onbewoonde eilandjes en de indrukwekkende vuurtoren richting de woeste zee om daar van dichtbij naar de zalmkwekerijen te kijken.

Røvær
Røvær

Helemaal uitgerust is het weer tijd om naar het vasteland te gaan. Ik ga niet terug naar de haven in het centrum van Haugesund, maar laat me afzetten bij het Vikingdorp in Avaldsnes. Hier kun je zien hoe de Vikingen vroeger leefden en werkten. In het dorp vind je acteurs, die je niet alleen alles vertellen over die tijd, maar ook heel veel laten zien. Erg interessant.

Via een mooie wandeling kom je vervolgens bij het Nordvegen History Centre, een museum dat de geschiedenis van Noorwegen (en die van de Vikingen in het bijzonder) laat zien. Het museumgebouw ligt half onder de grond, naast de historische Avaldsnes kirke, een stenen kerk uit 1250. Dit is ook de plek waar ik afscheid moet nemen van dit mooie stuk van Noorwegen. Een taxi brengt me naar het vliegveld van Haugesund, vanwaar ik weer naar huis vlieg.

Stavanger
Øvre Holmegate.de kleurrijkste straat van Stavanger
Stavanger
Haven van Stavanger
Preikestolen
UItzicht op de Preikestolen vanaf het fjord

Flørli 4444

Røvær
Røvær
Røvær
Røvær
Røvær
Røvær
Vikingdorp in Bukkøy
Vikingdorp in Bukkøy
Nordvegen Historiesenter
Nordvegen Historiesenter