Tips voor een stedentrip naar Pisa

Dit is Pisa

Er zijn van die plekken op de wereld die je eenmaal in je leven in het echt moet hebben gezien. De scheve toren van Pisa is daar eentje van. En als je er dan toch bent, kun je er direct een fijne stedentrip van maken. We geven je tips voor een bezoek aan deze Italiaanse stad. Scoor die vliegtickets naar Pisa en laat je verleiden door deze stad.

Laten we maar bij de toren beginnen. Deze kun je vinden op het Piazza dei Miracoli, een prachtig plein waar naast de toren ook de Dom, het Baptisterium en het Camposanto zijn te vinden. Daarover later meer. Het Piazza is maar deels bestraat en bestaat ook voor een groot deel uit gras. In deze grasvelden zul je de drommen toeristen vinden die allemaal dezelfde foto van de Toren van Pisa proberen te maken. Grappig om van een afstandje te observeren.

Uitzicht

Het feit dat er zoveel toeristen op deze plek zijn, heeft een reden. De 12de-eeuwse toren en de imposante gebouwen eromheen zijn prachtig. Het feit dat de scheve toren zo mooi vloekt met de omgeving maakt het echt een bijzondere plek. Naar boven in de toren kan ook. Tickets zijn prijzig en de klim pittig, maar het uitzicht maakt veel goed. Bovendien is het een unieke ervaring om een toren die lijkt om te vallen te beklimmen.

Daarna moet je ook zeker de Duomo Santa Maria en de andere gebouwen op het Plein der Wonderen bezoeken. In de Dom kun je bijvoorbeeld bij de rijk gedecoreerde lamp zien hangen die volgens de verhalen Galileo Galilei zou hebben geïnspireerd tot onderzoek naar slingerbewegingen. Verder vind je hier prachtige fresco’s.

Ook het Baptisterium is een gebouw dat je hier niet mag missen. Deze imposante doopkapel is de grootse van Italië. Van binnen is de kapel spaarzaam gedecoreerd, wat de akoestiek ten goede komt. Om dat aan te tonen, gaan ieder half uur gaan de deuren even dicht voor een zangdemonstratie. Ook hier kun je naar boven om van het uitzicht over de Piazza te genieten. Een goedkoper en rustiger alternatief voor de toren.

Fibonacci

Tot slot is er de Camposanto. Dit is een ommuurde begraafplaats, waarvan de grond afkomstig is van de plek waar Jezus is gekruisigd. In de gebouwen eromheen vind je imposante fresco’s en sarcofagen van beroemde inwoners uit de stad, waaronder de wiskundige Fibonacci. Voor het Piazza dei Miracoli kun je dus zeker een halve dag uittrekken.

Buiten dat plein is ook nog genoeg te zien en te doen in Pisa. Bijvoorbeeld het National Museum of San Matteo, waar je een schitterende collectie middeleeuwse kunst kunt bewonderen. Hier hangen stukken die niet zouden misstaan in een gerenommeerd museum. Desondanks is het hier nooit erg druk. Zeker vergeleken met de toeristengekte rondom de scheve toren. Een reden hiervoor zijn de steeds afwijkende openingstijden.

muurschildering van Keith Haring
Foto: Biggs

Bijna alle kunst in Pisa is eeuwenoud, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Zo is er aan de Via Riccardo Zandonai een prachtige muurschildering van Keith Haring te vinden. De kunstenaar maakte de 180 vierkante meter grote mural een paar maanden voor zijn dood. De tekening bestaat uit 30 figuren die samen een universele boodschap van liefde en vrede vertegenwoordigen. Dit kunstwerk is te vinden is de gezellige wijk Sant’Antionio, waar je minder toeristen en meer lokale studenten zult tegenkomen.

Wandelen

Pisa is ook een fijne stad om te wandelen. Bijvoorbeeld langs de oevers van de rivier Arno. De statige gebouwen langs het water waren ooit de paleizen voor de allerrijksten, maar bieden nu vooral onderdak aan horeca. Strijk neer op een terras voor een hapje of koop een heerlijk ijsje bij één van de vele salons.

Ben je meer van het winkelen? Dan moet je in de autovrije Corsa Italia zijn. Hier vind je een leuke mix van bekende ketens en zelfstandige winkeltjes. Het is wel goed om te weten dat de Italianen tussen de middag een paar uurtjes dicht zijn. Daartegenover staat dat ’s avonds de winkels lekker lang open zijn.

In Italië kun je natuurlijk ook heerlijk eten. Pisa is daarop geen uitzondering. De keuze is enorm, maar er zijn verschillen tussen de lokale restaurants en degene die zich op de toeristen richten. Vaak loont het de moeite om aan een Pisano (inwoner van de stad) te vragen naar een goede tip.

Grot

Wil je authentiek Italiaans in een bijpassende omgeving, dan is La Grotta een aanrader. Het lijkt hier ook echt alsof je in een grot aan het eten bent. Geef je meer om echt goed lokaal eten en minder om alles eromheen, dan moet je naar La Pergoletta. Er staan maar een paar gerechten op de kaart, maar ze zijn wel allemaal goed. Is je budget niet zo groot, dan is Numero 11 of Numeroundici waar je moet zijn. Je moet zelf bestellen en afhalen aan de bar en je zit naast anderen aan lange tafels, maar het eten is goed en goedkoop.

Wil je na het eten nog wat drinken of stappen, dan is het ook aan te raden om je te laten informeren. Bijvoorbeeld door de bediening in het restaurant of je tafelgenoten bij Numeroundici. Wij houden erg van bijzondere bieren en dan kom je al snel uit bij La Torre del Luppolo. Officieel is dit een bierwinkel, maar wel eentje die tot middernacht open is en waar ze ook uitstekende bieren op tap hebben.

stedentrip Pisa
Foto: Manfred Heyde