Porto is perfect voor een stedentrip

Porto

Er zijn maar weinig dingen zo fijn als vakantieplannen maken. Waar wil je graag naartoe voor een uitgebreide reis of een lang weekend weg? Mocht je nog geen idee hebben, dan willen wij je graag de stad Porto tippen.

Er zijn zo veel dingen te noemen waarom de keuze op Porto zou moeten vallen. Graag delen we daarom een aantal van de pluspunten van deze Portugese stad met je. We beginnen daarbij met tips waar Nederlanders heel gevoelig voor zijn: het heerlijke klimaat met milde winters en niet te warme zomers en het feit dat het een heel betaalbare bestemming is. Er zijn altijd wel goedkope vliegtickets naar Porto te vinden en ook het verblijf in de stad is heel vriendelijk voor je portemonnee.

Wat te doen in Porto?

Porto is een fantastische stad om lekker in rond te slenteren. Het historisch centrum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Rondom de binnenstad vind je op enkele plaatsen nog resten van de Muralhas Fernandinas, de stadsmuren uit de 14de eeuw. Ook rondom de Sé do Porto, de kathedraal van de stad, vind je veel eeuwenoude straatjes. In dit deel van de stad staat ook de Igreja de São Francisco, een kerk met een overweldigend mooi interieur. Een andere wijk die je niet mag missen in Porto is Ribeira, langs de oevers van de Douro. Hier heb je ook het mooiste uitzicht op misschien wel het beroemdste bouwwerk van de stad: de Ponte de D. Luís. Deze opvallende brug is ook te voet te bewandelen.

Liefhebbers van boeken en architectuur moeten zeker langs bij Livraria Lello. Deze boekhandel staat bekend als een van de mooiste winkels ter wereld. Dat heeft ook een keerzijde: het kan er erg druk zijn met toeristen. Daarom moet je een kaartje kopen om de winkel te bezoeken. Dit kaartje kun je ook als voucher gebruiken om korting te krijgen op de aankoop van een boek. Wie trouwens goed oplet, zal op verschillende plaatsen in de stad felroze gekleurde automaten zien van Livraria Lello waar je op straat boeken kunt kopen. Wist je trouwens dat het interieur van Livraria Lello J.K. Rowling inspireerde bij het bedenken van Harry Potter?

Ook het Palácio da Bolsa is een grote aanrader. Afgaand op de naam zou je in eerste instantie denken dat dit een paleis is van een vorstelijke of adellijke familie. Het is echter gebouwd als hoofdkwartier voor de Handelsvereniging van Porto (Associação Comercial do Porto). Dat die vereniging behoorlijk wat te besteden had blijkt uit het indrukwekkende interieur. Je kunt het gebouw alleen bezoeken onder leiding van een gids. Het is aan te raden om van te voren online een tijdslot te reserveren. Dat is ook goedkoper dan een kaartje aan de deur kopen.

Porto

Als je door het centrum van Porto wandelt (of fietst), zul je overal de typische blauwe-witte tegels tegenkomen. Deze noemen de Portugezen azulejos. Wil je de mooiste tegelwanden zien dan moet je zeker langs de volgende locaties: Station São Bento, Igreja do Carmo en Capela das Almas. Ook in de eerder genoemde Sé do Porto en Palácio da Bolsa zul je de azulejos volop tegenkomen.

Wil je een museum bezoeken? Dan is er in Porto ook genoeg keuze. Wil je klassieke kunst van de betere Portugese kunstenaars, dan moet je bij het Museu Nacional Soares dos Reis zijn. Heeft modern en hedendaags werk je voorkeur, dan moet je zeker langs het Museu de Arte Contemporânea de Serralves. Niet alleen is het museum de moeite waard, maar ook het prachtige park eromheen. Je kunt er zelfs langs de boomtoppen wandelen.

Port proeven in Porto?

Als je in Porto bent, dan moet je natuurlijk proeven van de heerlijke Port die hier vandaan komt. Er zijn verschillende tours op dit gebied te boeken, maar het beste is als je zelf langs de porthuizen gaat. Die staan opvallend genoeg niet in Porto zelf. Hiervoor moet je naar  Vila Nova de Gaia, dat aan de andere kant van de rivier ligt. Een aantal huizen die we kunnen aanraden zijn: Cálem, Kopke, Burmester en Graham’s. Die laatste ligt wat verder weg van de rest, maar heeft wel het mooiste uitzicht vanaf het terras.

Kortom, er is genoeg te doen in Porto. Plan daarom gauw een bezoek aan deze sprankelende Portugese stad!

Porto