Drie stedentrips in Nedersaksen: Celle

Celle

In de Duitse deelstaat Nedersaksen liggen zeer interessante bestemmingen voor een stedentrip. Het leuke is dat je meerdere steden kunt combineren in één reis. Wij bezochten in een lang weekend achtereenvolgens Hannover, Braunschweig en Celle. Dit is het verslag van het bezoek aan Celle.

Dit stadje is beduidend anders dan Hannover en Braunschweig. Hier is het alsof de tijd heeft stilgestaan. Celle heeft één van de fraaiste historische binnensteden van Duitsland met de grootste verzameling van aaneengesloten vakwerkhuizen. Maar liefst 490 van deze eeuwenoude huizen met prachtige gevels zijn te bewonderen. Allemaal in originele staat, want Celle is ongeschonden de oorlog uitgekomen.

In veel van die huizen zitten nu kleine winkeltjes (er zijn bijna geen ketens te vinden in het centrum) en horeca. Het is een uitdaging om niet te zwichten voor het enorme aanbod koffiezaakjes, ijssalons en cafés. Zeker als met mooi weer de terrassen voor de deur staan. Celle is echt een plek om heerlijk te genieten en te onthaasten.

Kasteel

En er is meer: in het hart van de stad staat een prachtig kasteel met daaromheen een mooi aangelegde tuin. Je kunt om het kasteel wandelen, maar ga ook naar binnen. Daar vind je een klein museum over de geschiedenis van de bewoners van het kasteel. Op de binnenplaats en in de tuin zijn regelmatig evenementen.

Tegenover het kasteel staan twee interessante musea. Het Kunstmuseum Celle is het eerste museum voor moderne en hedendaagse kunst dat 24 uur per dag open is. Binnen ligt de focus op lichtkunst en sculpturen, maar er is ook schilderkunst te vinden. Daarnaast is de architectuur van het gebouw  bewonderenswaardig.

Star Wars

Het Bomann Museum ligt er pal naast en is meer van wat je van een museum op deze plek verwacht. Veel info over de geschiedenis van de regio, maar ook interessante kunstvoorwerpen. In de kelder is er (tot 15 september 2019) een overzicht van LEGO-Star Wars. Elke set die ooit door LEGO met dit thema is uitgegeven, is te zien. Behoorlijk indrukwekkend. In een zaaltje ernaast zie je ook nog een aantal iconische LEGO-sets uit de geschiedenis van dit bedrijf.

Naast de historische vakwerkhuizen, het kasteel en de fraaie kerken is Celle ook nog beroemd om een geheel andere bouwstijl: Bauhaus. Bij deze stroming denk je al snel aan Weimar en Dessau, maar Celle doet daar absoluut niet voor onder. Wie alle bouwwerken in de stad wil bekijken, kan kiezen voor een tour met een treintje of op een Segway. Wij kozen om de tour te voet te doen. Een flinke wandeling, maar zeker de moeite waard.

Neues Bauen

Alle ontwerpen die je onderweg tegenkomt, zijn van de hand van architect Otto Haesler. Hij is één van de grondleggers van het Neues Bauen. Haesler ontwierp in Celle een school, de villa van de schooldirecteur en een aantal huizenblokken. Vooral de afwisselend rode en blauwe huizen in de Italienischer Garten zijn prachtig. Onderweg kun je ook nog een stop maken in een klein museum dat is gewijd aan het leven en werk van Otto Haesler (gratis toegang).

Na de Bauhaus-tour strijken we neer op één van de vele terrassen van Celle om onze voeten wat rust te geven. Aanraders op dit gebied zijn Bell Mundo (prachtige terras aan het water en een gigantisch grote cocktailkaart) en Thaers Wirtshaus (groot terras en klassiek Duitse menukaart). Daarna wandelen we nog eenmaal de stad in voor het bewonderen van het Hoppener Haus, één van de mooiste vakwerkhuizen in de stad en de pratende lantaarnpalen ertegenover. Als je een beetje Duits kunt verstaan, dan hoor je dat deze palen erg grappige discussies met elkaar voeren.

Celle

Bauhaus in Celle
Italienischer Garten
Star Wars
Star Wars-LEGO-tentoonstelling in het Bomann Museum

Volg ons op Facebook