Racen in de Opel Corsa-e Rally

Opel Corsa-e Rally

De toekomst van het autorijden is elektrisch. Vrijwel alle automerken zetten hierop in. Toch zijn er nog flink wat vooroordelen over elektrisch rijden. Zo blijkt uit een recent consumentenonderzoek door Opel dat Nederlanders nieuwsgierig zijn naar elektrisch rijden, maar denken dat het duur, onbereikbaar en zelfs saai is. Niets is minder waar en mede daarom organiseert Opel de ADAC Opel e-Rally Cup en kropen wij zelf achter het stuur om e-rally rijden te ervaren.

In deze rallycup rijden alle deelnemers in een Opel Corsa-e Rally. Het mooie aan die auto is dat deze qua specificaties nauwelijks verschilt met de Corsa-e die in de showroom staat. Een van de beste deelnemers aan de ADAC Opel e-Rally Cup is de Nederlandse rallyrijder Timo van der Marel. Met hem mochten we op een circuit in Lelystad ontdekken hoe spectaculair elektrisch rijden kan zijn.

Op de parkeerplaats maken we voor het eerst kennis met Timo en zijn auto. Van buiten lijkt de Opel Corsa-e Rally inderdaad op een gewone Corsa-e, maar dan met veel stickers erop. Het interieur is echter 100% rally. We zien twee diepe kuipstoelen met een vijfpuntsgordel, een minimalistisch dashboard met tuimelknoppen, een lange stok als handrem en een ingebouwde brandblusinstallatie. De display waarop je de snelheid kunt zien is wel identiek aan de showroomversie.

Veiligheid

Achterin is vrijwel alles weggehaald en zijn er buizen aangebracht die moeten zorgen voor stevigheid en veiligheid. Op de plek van de achterbank is nu een soort versterker te vinden die zorgt dat de Opel Corsa-e Rally geluid maakt. Normaal gesproken is de stilte van een elektrische auto een zegen, zeker voor mensen die langs een drukke weg wonen, maar bij de rally is geluid toch echt veiliger. Vooral voor het publiek langs de kant. Die moeten kunnen horen als er een auto aankomt. Zodoende hangen er aan de voor- en achterkant van deze Corsa luidsprekers.

Opel Corsa-e Rally

Als we onder de motorkap kijken is deze Opel Corsa-e Rally weer precies hetzelfde. Volgens Timo en zijn team valt hier nog wel wat winst te behalen, want niet alle onderdelen zijn essentieel tijdens het rallyrijden. Elk grammetje dat de auto minder weegt, zorgt voor potentiele winst op het gebied van snelheid en verbruik. Al is het wel zo dat alle auto’s in de ADAC Opel e-Rally Cup identiek zijn. Hierdoor is vooral het goed nemen van bochten de bepalende factor tijdens een race.

Plannen

Terwijl we naar het circuit lopen vertelt Timo nog meer over hoe bijzonder e-rally is. De grootste uitdaging zit in het goed organiseren van de faciliteiten rondom de race. Een heel deelnemersveld aan e-rally-auto’s tegelijkertijd opladen is kwestie van plannen, logistiek en de juiste apparatuur. Oplossingen voor sneller laden en langere batterijduur zijn voor Opel erg belangrijk. Met de e-Rally Cup verkrijgen ze interessante data over deze onderwerpen.

Opel Corsa-e Rally
Onze redacteur Charlotte nam plaats achter het stuur

Eenmaal op het circuit stappen we eerst naast Timo in de auto. We rijden wat rondjes en Timo laat even zien hoe goed hij de auto onder controle heeft door kundig langs een parcours met pionnen te sturen. Indrukwekkend en spectaculair. Daarna kruipen we zelf achter het stuur. We rijden wat rondjes over de baan en merken direct hoe lekker deze auto rijdt. Het enige waar we niet aan kunnen wennen is het rempedaal. Timo remt namelijk met zijn linkervoet en daarom is dit pedaal zo ingesteld dat je deze helemaal moet intrappen om krachtig te rennen.

Spekglad

In het midden van de baan ligt een stuk dat met een sproei-installatie nat kan worden gemaakt, waardoor het wegdek spekglad is. Normaal gesproken is dat voor bijvoorbeeld slipcursussen. Nu is het de perfecte plek voor Timo om te testen hoe goed hij de auto kan controleren. Vol gas rijden we op het stuk af waarna Timo aan de enorme handrem trekt. Razendsnel staat de auto weer recht en spinnen de wielen niet meer. Heel knap. Onze redacteur Charlotte waagt ook een poging en heeft net als Timo de auto razendsnel weer onder controle. Dat levert haar welgemeende complimenten van de ervaren rallyrijder op.

Met het testen van de Opel Corsa-e Rally zijn we weer een unieke ervaring rijker. Deze auto laat zien dat elektrische auto’s naast zuinig en duurzaam ook stoer en sportief kunnen zijn. Wil je zelf de Corsa-e ervaren? Dan kun je een bezoek brengen aan de lokale Opel-dealer.

Opel Corsa-e Rally

Opel Corsa-e Rally

Opel Corsa-e Rally
Het laden tijdens een rally