De dubieuze rol van het woord Dutch in het Engels

Woordenboek van al wat Dutch is

De Engelse taal kent behoorlijk wat namen en uitdrukkingen waarin het woord Dutch is gebruikt. Opvallend vaak is de betekenis negatief. Hoe dat komt, is uitgezocht door taaljournalist Gaston Dorren. Hij bundelde de mooiste voorbeelden in zijn De Dutchionary.

Xenofobie zit vaak diepgeworteld. Daarom worden negatieve termen vaak gekoppeld aan voor ons vreemde volken. Soms is zo’n uitdrukking ronduit racistisch, maar soms ook minder kwaadaardig. Denk bijvoorbeeld aan de uitdrukking Met de Franse slag of verschillende seksuele zaken die aan landen zijn verbonden (op zijn Grieks). In deze context is het woord Dutch ook een onderdeel van het Engels.

Oorsprong

In dit bijzondere woordenboek geeft Dorren de belangrijkste voorbeelden en probeert hij de oorsprong te achterhalen. Dat resulteert in een bonte stoet aan woorden en uitdrukkingen die veel zeggen over hoe Engelsen en Amerikanen tegen de Nederlanders aankijken. Of aankeken, want veel termen zijn inmiddels verjaard, maar nog wel interessant.

In de inleiding van het boek legt de schrijver allereerst uit wat nu precies Dutch is. Dan blijkt al snel dat dat woord niet altijd naar Nederland of de Nederlanders hoeft te verwijzen. In veel gevallen slaat het ook op Duitsers. Of alleen op Duitsers. Veel van de woorden zijn ontstaan door immigratie naar de Verenigde Staten of stammen uit de tijd dat Nederland de belangrijkste zee-natie ter wereld was.

Seks en drugs

Veelal kregen die Nederlanders (of Duitsers) negatieve cliché’s opgeplakt. Denk aan gierig, lomp, laf, lelijk, oversekst. En dan zijn er ook nog uitdrukkingen die verwijzen naar overmatig drankgebruik en het wereldwijd beroemde Nederlandse drugsbeleid. Al deze zaken hebben de Dutch een bijzondere status in de Engelse taal gegeven.

Als je De Dutchionary leest, ontdek je hoe creatief taal is en wat voor bijzondere invloed wij op de Engelsen en Amerikanen hebben gehad. Ook leer je van alles over kleuren, kanarie-rassen, metseltechnieken en leer je waar de woorden bloggen en vloggen vandaan komen. Allemaal erg interessant en leerzaam.