Nobuo Okano maakt oude boeken weer als nieuw

boek repareren

Tegenwoordig gooien we alles dat kapot of versleten is weg. Alleen heel bijzondere of dure dingen laten we nog repareren met als gevolg dat er steeds minder mensen zijn die iets kunnen repareren.

Wat doe je bijvoorbeeld met een oud en versleten boek waar je veel waarde aan hecht? Waarschijnlijk zo laten, terwijl een goede boekconservator wonderen kan verrichten. Een van de mooiste voorbeelden daarvan is de Japanner Nobuo Okano die oude boeken weer als nieuw kan maken.

Rustgevend

In de video hieronder zie je hoe hij dat doet. De video is in het Japans en heeft geen ondertiteling, maar om de conservator aan het werk zien is prachtig en heeft ook iets rustgevends. Daarom zie je onder de video nog een paar mooie GIF-jes van het proces. Het gaat in de video om een oud Japans-Engels woordenboek dat helemaal stukgelezen is. Met de hand en bladzijde voor bladzij maakt Nobuo Okano het boek weer als nieuw. De eigenaar van het boek liet ook meteen de initialen van een oud schoolvriendinnetje weghalen en de paarse inkt die zij op het boek had aangebracht.

boek repareren

boek repareren

boek repareren

boek repareren