Er is een nieuwe versie van het Smibanese Woordenboek

woordenboek met straattaal

Het meest gezochte woordenboek van Nederland is weer verkrijgbaar! En nog wel in een verbeterde en herziene versie: het Smibanese Woordenboek 2.0.

Dit woordenboek zou je kunnen zien als de Dikke van Dale van de toekomst of van het heden. Taal is altijd in beweging en vooral via straattaal sijpelen nieuwe woorden in het Nederlands door. Vaak gaat de verspreiding via teksten in rapnummers. Een goede rapper probeert immers net even creatiever met taal te zijn dan zijn concurrenten.

Bijlmer staat centraal

Wie alles wil weten over de straattaal van nu doet er goed aan het Smibanese Woordenboek uitvoerig te bestuderen. Het boek is niet representatief voor het hele Nederlandse taalgebied, want de Bijlmer staat centraal, maar het geeft wel een goed beeld. Bovendien zijn de gasten van het collectief SMIB voorlopers als het aankomt op nieuwe woorden ontwikkelen.

Een goed voorbeeld hiervan is al direct in de titel van het boek te ontdekken. Smibanees is de taal van Smib. Wat dus staat voor de Bijlmer of Bijlmermeer. De oorspronkelijke naam was eerder al verbasterd tot Bims en vervolgens omgedraaid. Dat omdraaien is iets wat je vaker ziet in het Smibanees. Dom is veranderd in mod en klein is neilk geworden.

Achterstevoren

Hoe belangrijk dat omdraaien is, blijkt nog het beste uit de manier waarop schrijver Soort Kill het boek heeft ingericht. Je leest het namelijk van achter naar voren. Het is net als het ontdekken van nieuwe woorden. Je moet het eerst even doorhebben voordat het kwartje valt, maar dan gaat er een nieuwe wereld voor je open. Het zijn natuurlijk niet alleen de omdraaiingen die het Smibanees maken, maar de combinatie van dat en woorden uit het Surinaams, Engels, Papiaments, Marokkaans, Turks, Ghanees en Nederlands.

Dat wil zeggen: in het geval dat straattaal en Smibanees in het bijzonder je niet zoveel zeggen. Hoe jonger je bent, hoe vaker je in Smibsaland komt en hoe vaker je naar de raps van bijvoorbeeld Ray Fueg en GRGY luistert hoe meer je van dit boek zult begrijpen. Maar ook liefhebbers van taal met een open blik naar nieuwe invloeden zullen genieten van dit boek.

Zoals Soort Kill het zelf zegt op de achterkant (of eigenlijk voorkant) van het boek: BUY HET! RIGHT NOW.