Welke rapper heeft de rijkste vocabulaire?

vocabulaire

Hiphop en wetenschap, wij vinden het een fantastische combinatie. Neem nu het onderzoek van datawetenschapper Matt Daniels. Hij onderzoek hoe rijk de woordenschat van een groot aantal rappers is.

Daarvoor bekeek hij van elke rapper de eerste 35.000 woorden (dat is gemiddeld 3 tot 5 albums) die ze gebruiken en liet een computerprogramma tellen hoeveel unieke woorden daartussen zaten. Glorieuze winnaar is taalkunstenaar Aesop Rock die over een gemiddelde woordenschat van 7392 beschikt.

Wu-Tang Clan

Andere toppers zijn de mannen van de Wu-Tang Clan (zowel gezamenlijk als solo), Kool Keith, CunninLynguists, Canibus en The Roots. Zij scoren allemaal beduidend hoger dan William Shakespeare (de dichter, geen rapper) die op een gemiddelde van 5170 woorden uit komt. Een aantekening daarbij is natuurlijk wel dat de taal in de loop der eeuwen rijker is geworden.

Onderaan bungelen rappers als DMX, Too $hort, 50 Cent en Drake die gemiddeld op 3500 woorden zitten. Doordat het onderzoek een minimum van 35.000 woorden eiste zijn er veel hedendaagse rappers niet meegenomen, evenals rappers die door hun overlijden niet heel veel muziek hebben opgenomen (Notorious B.I.G.). Zelf het onderzoek bekijken kan op de website van Matt Daniels.