De Belgische hoofdstad staat de komende week in het teken van Brussels Art Fair (BRAFA). Nog t/m 4 februari kun je op één van de oudste kunstbeurzen ter wereld genieten van internationale kunst, antiek en design. Eregast tijdens deze editie is de gerenommeerde kunstenaar Christo. Wij maakten alvast een rondje over de beurs en keken onze ogen uit!
De 63ste editie van BRAFA vindt plaats in het industriële pakhuis Tour & Taxis. Dit monumentale pand herbergt momenteel een select gezelschap van 134 kunsthandelaren en galeries uit 16 landen. Zij presenteren op indrukwekkende wijze hun kunst van alle tijden en culturen.
Uitpakken met Christo
Zoals gezegd staat de editie van 2018 in het teken van Christo De van oorsprong Bulgaarse, maar al jaren in Amerika wonende kunstenaar, is vooral bekend vanwege zijn inpakkunst. Jarenlang werkte hij samen met zijn inmiddels overleden vrouw Jeanne-Claude. Tijdens BRAFA toont Christo zijn werk Three Store Fronts (1965-1966). De installatie werd ooit gemaakt voor een tentoonstelling in het Van Abbemuseum te Eindhoven. Sindsdien is het werk in 2011 slechts 1 keer meer te zien geweest. Met z’n lengte en hoogte van 14 bij 2,5 meter is Three Store Fronts het grootste kunstwerk ooit op BRAFA. Je kunt het werk aanschouwen in een apart gebouwd zaaltje naast het restaurant. Hier heeft Christo zelf om gevraagd, aangezien het een plek is waar veel reuring is.
Topstukken bekijken
Van te voren ontvangen we een lijst met de topstukken van dit jaar. Natuurlijk gaan we er daar een paar van bekijken. Zo is er bij Klaas Muller (Brussel) het recent ontdekte werk De Jacht van Diana en de Nimfen van de Vlaamse schilder Pieter Paul Rubens (1577-1640) te zien. En bij Didier Claes (Brussel) vind je een indrukwekkende opstelling van twintig zeldzame rituele Yaka-maskers uit Afrika. Ook leuk om te bezoeken is rariteitenkabinet Theatrum Mundi (Arezzo). Hun topstuk behelst het ruimtepak Sokol-KV2. Dit is tijdens een vlucht in 1990 gedragen door de Russische kosmonaut Gennadi Strekalov. Zelf waren we stiekem nog meer fan van Leonardo uit de film Teenage Mutant Ninja Turtles. Het tentoongestelde pak komt uit 1990 en is gemaakt door Jim Henson, bekend van de poppen uit Sesamstraat en The Muppet Show. Tenslotte noemen we nog de gouden Art Nouveau-ketting uit begin 20ste eeuw van de Franse ontwerper René Lalique. Het prachtige sieraad is te zien bij de stand van Epoque Fine Jewellery (Kortrijk).
Onze favorieten
Hierna wordt het tijd om onze eigen topstukken van BRAFA op te zoeken. Hierbij moet wel worden vermeld dat we een grote voorliefde hebben voor hedendaagse en moderne kunst. Allereerst bezoeken we Gladstone Gallery (Brussel/New York) en het is meteen raak! Ze hebben hier werk van grote hedendaagse kunstenaars. Zo is er Mirror Glow van Anish Kapoor, een schotelvormige spiegel waarin je de wereld ondersteboven ziet. Stiekem erg leuk voor een selfie, getuige de vele mensen die er met hun telefoon staan. Tegenover de spiegel staat een opstelling van de Zwitserse kunstenaar Ugo Rondinone. De felle kleuren van de opeengestapelde stenen spatten je tegemoet.
Kunstenaars ontdekken
Daarna botsen we bij Kálmán Makláry (Budapest) op werk van de Brits-Hongaarse Sam Havadtoy. Tussen de schilderijen staan daar ineens zijn sculpturen van Bugs Bunny en Dagobert Duck. Echter zijn we nog meer onder de indruk van de schilderijen van Ilhwa Kim. Er hangen werken van haar serie Seeds. Deze bestaan uit met de hand beschilderd Koreaans papier dat vervolgens is opgerold. De gekleurde rolletjes zijn verschillend qua afmeting en dit zorgt voor een prachtig reliëf in de schilderijen. Leuk om te ontdekken, want we kenden de Zuid-Koreaanse kunstenares nog niet.
Popart en constructivisme
Bij Galerie Patrice Trigano (Parijs) zijn het vooral de hyperrealistische sculpturen van de Amerikaan Mel Ramos die opvallen. Je ziet beelden van vrouwen als zeemeerminnen, maar in plaats van een staart met schubben hebben ze consumptieproducten als onderkant. Bij het ene beeld is dit een zak gele M&Ms en bij de ander een bananenschil. Heuse Popart. Verder valt ons oog bij deze stand ook nog op een prachtig felgekleurd schilderij met geometrische abstracte vormen van de Franse schilder Jean Dewasne.
Andy Denzler
Vervolgens worden we aangenaam verrast bij Opera Gallery (Genève). Hier is werk te zien van de Zwitserse schilder Andy Denzler. Wat we zien zijn verstilde, nostalgische afbeeldingen van hedendaagse vrouwen afgebeeld in sobere kleuren als bruin en grijs. Het lijken wel geschilderde foto’s die vervolgens zijn vervaagd door horizontale strepen te trekken. Fotorealisme is de term die erbij past. Zo te zien zijn meer mensen onder de indruk van de werken, want bij ongeveer alle exemplaren is een rood stickertje geplakt. Verkocht! We schreven eerder al eens een artikel over Andy Denzler. Verder zien we bij Opera Gallery ook nog bekende namen als Jean Dubuffet en Jean-Michel Basquiat.
Baarden en billen
Ook het vermelden waard is de galerie Albert Baronian (Brussel). Hier vind je onder andere werken van Keith Haring en René Magritte. Wij worden echter aangetrokken door een felgekleurd schilderij van het Engels-Italiaanse duo Gilbert & George. De kunstenaars hebben onder het mom van ‘beardcup’ 2 mannen afgebeeld waarvan de baarden samen een prijsbeker vormen. Daarachter staat overigens een beeld waar je ogen ook meteen naartoe worden getrokken. Het is een sculptuur van de Chinese kunstenaar Wang Du. Het is een vrouw zonder hoofd en borsten die op haar knieën zit. Haar prompte bilpartij, gehuld in een string, wordt van heel dichtbij gefotografeerd door paparazzi. Het blijft raar, maar het is wel een bekend beeld tegenwoordig. Het werk van Wang Du biedt een kritische blik op de huidige gemediatiseerde samenleving, lezen we bij nader onderzoek.
Toiletpaper design
Drie stands verderop treffen we Maruani Mercier (Brussel). Hier is allerlei hedendaagse kunst te zien en wat meteen opvalt is het bonte werk van TOILETPAPER. Achter deze naam gaan de Italiaanse kunstenaars Maurizio Cattelan en Pierpaolo Ferrari schuil, die sinds 2009 het gelijknamige magazine uitgeven. Een wandje is hier voorzien van behang met felgekleurde slangen en dit wordt opgesierd door antieke spiegels en meubels die fantastisch zijn bewerkt. Echt een aanrader! En natuurlijk moeten we nog het werk van fotograaf David Lachapelle noemen dat hier ook hangt. Zijn surrealistische beelden spatten van de muur. Het is werk waar je naar kunt blijven kijken.
Kom ook naar de BRAFA!
Het wordt tijd om ons bezoek aan BRAFA af te ronden. Inmiddels lopen we hier al een paar uur rond en zijn we enigszins verzadigd geraakt. Deze kunstbeurs is echt een beleving! We zouden hier nog van alles kunnen bespreken wat we hebben gezien, maar dan wordt het artikel veel te lang. Beter kun je natuurlijk zelf gaan kijken om alles te ervaren. Mocht het deze editie niet meer lukken, dan wellicht volgend jaar om deze tijd! Met de Thalys ben je immers zo in Brussel.
De kunstbeurs is t/m 4 februari 2018 dagelijks te bezoeken van 11:00 tot 19:00 uur (donderdag 1 februari zelfs tot 22:00 uur). Kijk voor meer informatie en toegangsprijzen op de website van BRAFA.