Big Art op het Hembrugterrein

BIG ART 2019 - Marleen Sleeuwits - Galerie Bart
Marleen Sleeuwits – Galerie Bart

Van 12 t/m 15 september vindt de vierde editie van BIG ART plaats. XL-objecten uit verschillende kunstdisciplines worden dit maal getoond op het industriële Hembrugterrein in Zaandam. Tijdens BIG ART kun je tekeningen, foto’s, sculpturen, schilderijen en installaties bewonderen én kopen.

Lange tijd was het Hembrugterrein, als hart van de Nederlandse militaire industrie, een van de buitenwereld afgesloten gebied. Tegenwoordig bruist het er echter van creativiteit en ondernemerschap. Voor Big Art werden op het terrein 5 loodsen vrijgemaakt. In totaal is er maar liefst 7000 m² aan tentoonstellingsruimte. Je vindt er tientallen XL-kunstwerken van zowel gevestigde namen als opkomende talenten. In totaal zijn er bijna 80 deelnemers. Het is de grootste editie van BIG ART tot nu toe.

Groot, groter, grootst

Grote industriële hallen vragen om grote gebaren. Bij binnenkomst stuit je direct op een enorme installatie van Peter Vink. Ook kun je een 30 meter lange spiegelsculptuur van Marieke Bolhuis bekijken en presenteert Erik Buijs een draaiende mobile. Verder is er een intrigerend videowerk van Simone Bennett te bewonderen, evenals een reusachtig draadwerk van Jorrit Paaijmans. Bovendien zullen kunstenaars Guido Winkler en Tonneke Sengers ter plekke muurschilderingen aanbrengen.

Bekende namen als Fransje Killaars, Rob Voerman, Koen Hauser, Dadara en Roy Villevoye doen mee, naast aanstormende talenten als Leslie Nagel, Felipe van Laar, Bart Schalekamp, Ana Oosting en Puck van Donselaar. Laatstgenoemde is pas onlangs afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie.

Een expositieruimte met geschiedenis

Het uitgestrekte Hembrugterrein is ruim 42 hectare groot en bestaat uit een combinatie van natuur en historische gebouwen, waarvan de helft is geclassificeerd als monument. Het Ministerie van Defensie nam de locatie in de 19de eeuw in gebruik voor de productie van wapens en munitie. Het Hembrugterrein ligt aan het Noordzeekanaal en vormde vanwege de strategische ligging ooit het hart van de verdedigingsring de Stelling van Amsterdam.

De afgelopen jaren is het gebied door allerlei innovatieve ondernemers nieuw leven ingeblazen. De komende tijd wordt het gebied verder ontwikkeld en moet er uiteindelijk een bijzondere combinatie ontstaan van wonen, werken, horeca, design en cultuur. BIG ART vormt een mooie aanleiding om dit bijzondere en bosrijke gebied te ontdekken.

Pop-up-kunstplatform

BIG ART is een initiatief van Anne van der Zwaag, curator, publicist en directeur van designbeurs OBJECT. Ze stelde eerder grote interdisciplinaire tentoonstellingen samen zoals BAL! (Paleis Soestdijk), WIT (Nederlands Fotomuseum) en PASTOE (Kunsthal).

BIG ART
Donderdag 12 t/m zondag 15 september 2019
Dagelijks geopend van 11.00 tot 19.00 uur
Middenweg 63, Zaanstad
Toegangsprijs 10 euro, tot en met 11 jaar gratis

BIG ART 2019 - Paulette in 't Veld
Paulette in ’t Veld
BIG ART 2019 - Ana Oosting
BIG ART 2019 – Ana Oosting – Galerie Heden
BIG ART 2019 - Florentijn de Boer-Rademakers Gallery
Florentijn de Boer-Rademakers Gallery
BIG ART 2019 - Guido Winkler - MURALS Inc.
Guido Winkler tijdens MURALS Inc.
BIG ART 2019 - Locatie Het Hembrugterrein
BIG ART 2019 – Locatie Het Hembrugterrein
BIG ART 2019 - PJ Bruyniks
PJ Bruyniks
BIG ART 2019 - Puck van Donselaar
Puck van Donselaar
BIG ART 2019 - Robbert de Goede
Robbert de Goede