Christo gaat een drijvende toren van olievaten bouwen

Drijvende toren van Christo
© Christo en Jeanne-Claude

Deze zomer verschijnt er in Hyde Park in Londen een groot werk van kunstenaar Christo. In een vijver achter Kensington Palace komt een 20 meter hoge drijvende toren van olievaten.

Het kunstwerk krijgt de vorm van een mastaba, een trapeziumvormige voorloper van de Egyptische piramide. Christo is al een tijd geintrigeerd door deze vorm en heeft meerdere plannen voor het bouwen van moderne mastaba’s. De eerste die gaat verschijnen is deze in Serpetine Lake in Londen.

In totaal worden er 7506 olievaten gebruikt. Deze hebben de kleuren van de Engelse vlag (rood, wit en blauw) en koninklijk paars. Door het bouwwerk maar op 1 plaats te verankeren, zal de drijvende toren constant in beweging zijn. Dit vormt een mooi contrast met de weidsheid en rust van Hyde Park.

Overzichtstentoonstelling

Tegelijkertijd zal er in de nabijgelegen Serpetine Galleries een overzichtstentoonstelling te zien zijn met het werk van Christo en zijn artistiek partner Jeanne-Claude. Deze tentoonstelling is momenteel nog te zien in het ING Art Center in Brussel.

Het gebruik van olievaten is niet nieuw voor Christo. Zijn allereerste werk was een muur van vaten in een steeg in Parijs. Na Londen zal hij aan de slag gaan in Abu Dhabi waar een mastaba moet verrijzen die 50 keer zo groot zal zijn als die in Londen. Hiermee zal Christo dan het grootste kunstwerk ooit op zijn naam hebben.

Drijvende toren van Christo
© Christo en Jeanne-Claude
Drijvende toren van Christo
Christo en Jeanne-Claude. Wall of oil barrels – The iron curtain, Rue Visconti, Parijs, 1961-62
Fhoto: Jean-Dominique Lajoux © 1962 Christo
Drijvende toren van Christo
Christo. Foto: Wolfgang Volz

Bron: New York Times