Een kijkje achter de schermen bij RoadsMaakt

RoadsMaakt

We schreven als eerder over RoadsMaakt, een Amsterdams project waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt prachtige spullen maken. Vaak van gerecyclede materialen. RoadsMaakt is het verkoopkanaal van Roads. De collectie bestaat uit producten die gemaakt worden door deelnemers van Roads. Dit keer willen we je graag meer vertellen over de mensen die voor Roads werken.

Het liefst waren we natuurlijk op bezoek gegaan bij RoadsMaakt, maar dat is momenteel vanwege COVID-19 niet mogelijk. Gelukkig konden we wel via Zoom een kijkje achter de schermen krijgen. Hierbij spraken we vooral met Luciënne, die al lange tijd bij Roads aan het werk is en vol trots bijdraagt aan de eerlijke producten van RoadsMaakt.

Als ik Luciënne vraag wat ze bij RoadsMaakt doet, heeft ze daar niet direct een passend antwoord op. Ze doet namelijk ontzettend veel. Ze werkt voornamelijk in Atelier Opnieuw waar de producten worden gemaakt, maar zorgt ook voor andere belangrijke zaken die ervoor zorgen dat iedereen goed zijn werk kan doen. Denk aan taken als de wc’s schoonhouden of de receptie bemannen. Iets wat in deze coronatijd erg belangrijk is.

Multitalent

Wanneer ik haar een multitalent noem zegt ze vol trots dat dat zeker klopt, maar dat ze het vooral doet omdat ze er niet tegen kan om elke dag hetzelfde te doen. In het atelier is ze op dit moment bezig met tassen, maar normaal gesproken is maakt ze vooral knuffels, tassen, macramé. De werkbegeleider van Luciënne valt haar bij: “Ze heeft ook ontwerpen voor de opdruk van de tassen gemaakt. Luciënne kan erg veel.” Intussen blijft Luciënne opsommen wat ze allemaal geleerd heeft, een indrukwekkend lange lijst.

Vrijwel alles wat ze bij Roads maken, is gemaakt van oude materialen die een tweede leven krijgen als een nieuw product. Volgens Luciënne is dat een hele kunst die ze overigens thuis ook toepast. Weggooien is iets dat ze niet graag doet. Liever kijkt ze of iets opnieuw of op een andere manier gebruikt kan worden. Ze is trots dat de producten verkocht worden via RoadsMaakt. Haar zelfvertrouwen wordt hierdoor vergroot en ze voelt zich écht onderdeel van de maatschappij.

Diep dal

Een favoriete bezigheid heeft Luciënne niet. Het gaat haar vooral om in het atelier van Roads te kunnen zijn. Voordat ze bij Roads kwam, zat ze naar eigen zeggen in een diep dal waar ze graag uit wilde. Dagbesteding is iets dat ze al vaker gedaan heeft, maar dan wel het liefst een beetje in haar eigen buurt. Zo kwam ze bij Roads terecht. Grappig detail is dat ze inmiddels weer is verhuisd, maar het bij Roads zo naar haar zin heeft, dat ze er niet weg wil en de langere reistijd voor lief neemt.

Een van de doelstellingen van Roads is het begeleiden van mensen naar werk of een opleiding. Ook Luciënne zou dolgraag ergens aan de slag gaan, maar dat is helaas niet zo heel makkelijk. “Ik ben 60 jaar en dan merk je dat solliciteren eigenlijk niet meer opschiet. Nergens willen ze je hebben, dus blijf ik maar bij Roads.” Bij Roads werkt ze in principe 5 dagdelen per week, maar Luciënne geeft zelf aan dat, als ze thuis niets te doen heeft, ze graag extra naar Roads gaat. “Het is hier één familie.”

Reguliere baan

De begeleiders van Luciënne geven aan dat het voor deelnemers aan Roads niet altijd makkelijk is om een baan te vinden. Sommige kampen met serieuze psychische problemen of chronische verslavingen, waardoor een reguliere baan te hoog gegrepen is. Werken bij Roads is dan een fijn alternatief. Zien ze bij Roads dat iemand de potentie heeft om door te stromen naar een reguliere baan, dan zullen ze alles in het werk stellen om dat ook voor elkaar te krijgen.

Een eerste stap in die richting kan het werken bij een van de andere bedrijven die onder Roads vallen. Er zijn een flink aantal zogenaamde sociale firma’s waarbij mensen een vak kunnen leren. Het werken bij een van die firma’s kan een mooie tussenstap naar een echte baan zijn. Zo heeft Roads bijvoorbeeld een eigen (zeef)drukkerij en restaurant. Daar kunnen ze bijvoorbeeld ervaring opdoen met klantcontacten.

Diepgaand gesprek

Mensen komen op verschillende manieren bij Roads terecht. Sommigen komen uit zichzelf ‘aanwaaien’, maar over het algemeen gaat het door middel van een aanmelding via het hoofdkantoor van Roads. Vaak zijn het externe zorgverleners die mensen in contact brengen met Roads, maar het kan ook via bijvoorbeeld het UWV. Er wordt gekeken naar interesses en wat de persoon aan kan. Ze komen terecht bij de creatieve ateliers of sociale firma’s van Roads. Als mensen eenmaal voor het eerst bij RoadsMaakt binnen komen krijgen ze eerst een rondleiding, waarna een diepgaand gesprek volgt. Er wordt altijd goed gekeken wat een deelnemer aankan zodat dat er geen werkdruk ontstaat.

Op die manier wordt uitgezocht waar de kwaliteiten zitten, maar ook wat het verhaal van die persoon is. Vervolgens gaan ze op zoek naar een klus die goed bij deze persoon past. Dikwijls beginnen ze dan in het atelier waar bijvoorbeeld de denimknuffels worden gemaakt. Door vaak te evalueren, ontdekken ze dan samen hoe het dan verder moet gaan en aan welke punten nog verder gewerkt moet worden. Er wordt altijd goed gekeken wat een deelnemer aankan zodat dat er geen werkdruk ontstaat.

Mooie producten

Al dat werk bij RoadsMaakt resulteert in een serie mooie producten. In de webshop kun je zien welke dat zijn en kun je ze aanschaffen. Ook is er een concept store in Haarlem waar de spullen worden verkocht.

De focus ligt vooral op kwaliteit. Alles is echt goed en met liefde gemaakt. Dat zie je terug aan de producten, maar het geeft tegelijkertijd ook voldoening aan de medewerkers. Het is ook niet echt lonend om RoadsMaakt als commercieel bedrijf te zien. De marge op de verkoopprijs is klein, zodat er onderaan de streep weinig overblijft. Toch is het voor Roads heel belangrijk dat de producten die worden gemaakt ook echt een waarde hebben. Hierdoor hebben de deelnemers echt het gevoel dat ze iets nuttigs doen.

RoadsMaakt

RoadsMaakt

RoadsMaakt