Muziektips voor het weekend (deel 31)

Typhoon

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Crowded House, Mr. Bungle en Typhoon.

Typhoon

Na Lobi Da Basi, en de geweldige reeks concerten die daarop volgde, bleef het lang stil rondom Typhoon. Te lang zelfs. We vreesden een writers block of creatieve dip. Maar met Lichthuis weet hij zich op fantastische wijze te herpakken. Het album gaat verder op de weg die MC Typhoon met Lobi Da Basi had ingezet. Het album is veel te divers om in het vakje hiphop of nederhop te worden gestopt. Typhoon is veelzijdig en verrassend.

Crowded House

Na 10 jaar was er deze week plots nieuwe muziek van Crowded House. Nina Ljeti maakte een videoclip bij het nummer waarin Mac DeMarco een prachtige rol speelt.

Kevin Morby

Zijn geweldige album Sundowner is nog maar net uit en nu is er alweer nieuwe muziek van Kevin Morby. US Mail is een prachtig liedje over eenzaamheid. In deze rare tijden hebben we vooral contact via digitale kanalen, maar er zijn ook mensen die daar geen toegang tot hebben of er niet mee uit de voeten kunnen. Dit zijn veelal oudere mensen, zoals de moeder van Kevin Morby. Stuur ze eens een kaartje of een brief!

The Kills

Precies op tijd voor Halloween komen The Kills met een cover van I Put A Spell On You van Screamin’ Jay Hawkins. Het is een voorproefje van het album Little Bastards dat op 11 december uit gaat komen. Dit album staat vol met zogenaamde rarities. Naast deze cover vind je op het album uitvoeringen van nummers van Serge Gainsbourg, Howlin’ Wolf en Dock Boggs.

TV Priest

Liefhebbers van bands als Fontaines D.C. of IDLES doen er goed aan om het Britse TV Priest in de gaten te houden. In januari komt het album Uppers uit bij Sub Pop en met de single Decoration laten ze horen wat ze in huis hebben.

Martin Kohlstedt

Deze week kondigde de Duitse componist Martin Kohlstedt een nieuw album aan: FLUR. Een van de composities die daarop komt te staan is het verstilde PAN. Een tijdje terug speelde Kohlstedt dit nummer live op zijn balkon in Weimar.

BELAU

Uit Budapest komt het elektronische duo BELAU. Regisseur Péter P. Szabó maakte een video bij het nummer Risk It All, waarin het mogelijk is om te reizen door tijd en ruimte. Iets wat we in deze tijd allemaal wel zouden willen doen.

Nieuwe albums

Oneohtrix Point Never

Magic Oneohtrix Point Never is niet alleen de titel van dit album, maar ook de oorspronkelijke artiestennaam van Oneohtrix Point Never. De naam is gebaseerd op een radiojingle die muzikant Daniel Lopatin niet helemaal goed kon verstaan. Dit album is dus een terugblik naar het begin van de carrière, maar de muziek is splinternieuw. Lopatin wist de laatste tijd steeds meer liedjes met een kop en een staart te maken, maar keert hier weer terug naar losse, experimentele structuren. Daarbij krijgt hij hulp van Caroline Polachek, Arca en The Weeknd.

Ane Brun

De muziek van Ane Brun is al een lange tijd favoriet hier op de redactie. De betoverende stem van de Noorse weet ook dit keer weer te raken. Opvallend is dat er op After The Great Storm geen covers staan, maar alleen maar nieuwe nummers.

Mr. Bungle

Mr. Bungle is al jaren het zij-project waarin zanger Mike Patton zijn honger naar experiment kwijt kan. Het leverde een aantal albums op die balanceerden op de grens tussen gekte en genialiteit. Anno 2020 is de insteek net even anders. Patton nam de allereerste demo van Mr. Bungle opnieuw op en deed dat samen met onder andere Dave Lombardo (ex-Slayer) en Scott Ian van Anthrax. Zodoende kun je gerust spreken van een metal-supergroep. Naast de oude demo’s nam de band ook nog wat covers op van Stormtroopers of Death en Corrosion of Conformity.