Zo duurzaam en innovatief is de Nike Air Vapormax 2020

Nike zet de laatste tijd volop in op duurzaamheid en innovatie. Een mooi voorbeeld daarvan is de vernieuwde versie van de Nike Air Vapormax. Deze schoen zit vol met duurzame innovaties.

Jesi Small, hoofd design bij Nike, legt uit dat bij het ontwerpen van de Nike Air Vapormax 2020 zorgvuldig is gekeken naar afvalstromen. Niet alleen die van Nike zelf, maar ook van andere industrieën, om vervolgens manieren te zoeken om deze stromen te verkleinen. Bij elke beslissing die gemaakt is tijdens het ontwerp- en maakproces is daarnaar gekeken.

Recyclen

De opvallende zool van Nike Air Vapormax 2020 is gemaakt van maar liefst 75% aan gerecycled materiaal. De Vapormax-zool heeft een andere vorm dan zijn voorgangers. Hierdoor bestaat deze uit langere air-units die voor minder oppervlak zorgen. Dit zorgt voor meer comfort en een bijzondere loopervaring.

Ook de Flyknit, waarvan de bovenkant van de schoen van is gemaakt, bestaat voor 67% uit gerecyclede restmaterialen. Voor een groot deel zijn hiervoor oude plastic flessen gebruikt. De binnenkant van de schoen, de zogenaamde sockliner, is van 50% gerecycled materiaal en bij de tong is dat zelfs 80%. De kunststof onderdelen die zijn gebruikt voor de hiel en de neus scoren 60%. Op deze delen van de schoen zie je dat ook terug doordat ze de kleuren mooi in elkaar over laten waaieren.

Voor de onderkant van de zool is een nieuw materiaal gebruikt dat Nike Grind heeft genoemd. Verschillende restmaterialen uit eigen fabriek, zoals rubber, schuim, leer en textiel, worden hierbij verwerkt tot korrels die als onderdeel van de kunststof worden gebruikt.

Pasvorm

Er is ook goed gekeken naar de manier waarop we schoenen aan- en uittrekken en hoe we zorgen voor een goede pasvorm. Nike heeft gekozen voor een heel nieuw systeem dat het strikken van veters overbodig maakt. Er zitten nog wel een soort veters in de schoenen, maar die worden aangetrokken door aan een draad op de hiel te trekken. Losmaken doe je door te trekken aan een lip aan de tong.

Het aan- en uittrekken gaat zo niet alleen veel sneller dan normaal, maar het maakt de schoen ook toegankelijk voor mensen die om wat voor reden dan ook moeite hebben met het strikken van veters. Bijvoorbeeld personen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

De duurzame en comfortabele Nike Air VaporMax 2020 gaat binnenkort in de verkoop.

Nike Air Vapormax 2020

Nike Air Vapormax 2020

Nike Air Vapormax 2020

Nike Air Vapormax 2020

Nike Air Vapormax 2020

Nike Air Vapormax 2020

Nike Air Vapormax 2020

Nike Air Vapormax 2020

Nike Air Vapormax 2020

Nike Air Vapormax 2020

Nike Air Vapormax 2020

Nike Air Vapormax 2020

Nike Air Vapormax 2020