Een prachtige nieuwe plek voor het Lam Gods

Lam Gods
Het Lam Gods in de nieuwe setting.
Foto: Cedric Verhelst

In Gent zijn ze ongelooflijk trots op het prachtige altaarstuk Lam Gods van Jan en Hubert van Eyck. Sinds deze week heeft het indrukwekkende veelluik een nieuwe plek in de Sint-Baafskathedraal.

Wie in het verleden Gent bezocht en naar het werk ging kijken, zal waarschijnlijk hebben geconcludeerd dat de plek waar het Lam Gods jarenlang te zien was niet meer van deze tijd was. De ruimte was krap en donker. Met de verplaatsing van het kunstwerk binnen de kathedraal kunnen bezoekers het Lam Gods nu beter dan ooit bewonderen.

Er is goed nagedacht over wat te doen met het Lam Gods. Ook in Gent wisten ze al jaren dat de oude situatie verre van ideaal was. Verschillende musea wilden maar al te graag het werk opnemen in de collectie, maar bij de Sint-Baafskathedraal wisten ze: het Lam Gods hoort thuis bij ons. Daarom is het nu te bewonderen in de sacramentskapel in de kooromgang van de kathedraal.

HoloLens

Bezoekers brengen eerst een bezoek aan de crypte onder de kathedraal. Daar leren ze meer over het Lam Gods, de kunstenaars, het tijdsbeeld en de vele verhalen die er over dit kunstwerk te vertellen zijn. Met behulp van een Microsoft HoloLens wordt deze geschiedenis op indrukwekkende wijze tot leven gebracht. Deze HoloLens werkt anders dan een VR-bril. Je ziet nog steeds de ruimte met je eigen ogen, maar de bril projecteert er een extra digitale laag overheen. In de crypte is overigens ook het graf van Hubert van Eyck te vinden.

Vervolgens kom je als bezoeker uit in de kapel waar het Lam Gods in al zijn glorie is te bewonderen. Een groot deel van de panelen is inmiddels gerestaureerd, waardoor ze mooier zijn dan ooit en je eindelijk het originele werk van de gebroeders van Eyck kunt zien. De belichting, presentatie en omgeving zijn eindelijk weer passend bij de allure van het kunstwerk.

OMG!

In tijden van corona valt de doorstroom van de bezoekers door de nieuwe setting ook beter te reguleren. Op dit moment hebben de Belgen het kunstwerk nog helemaal voor zichzelf. Hopelijk volgt er snel een tijd dat we vanuit Nederland ook een bezoek aan Gent kunnen brengen. Van te voren een kaartje kopen is overigens aan te raden. Vanwege de pandemie is het in 2020 begonnen programma OMG! Van Eyck was here voortgezet en kun je nog tot en met de zomer genieten van speciale Van Eyck-evenementen.

Zo kun je op ontdekkingstocht door de stad met de OMG! Seven Sen­ses Tour, is er lichtkunst te bewonderen in de Sint-Niklaaskerk en is er overal in de stad street art te vinden die verwijst naar het werk van Jan van Eyck en het Lam Gods in bijzonder. Ook valt er culinair volop te genieten met bijvoorbeeld Van Eyck-bier en Van Eyck-kaas. Kijk op de website van Visit Gent voor alle informatie.

Lam Gods
Het Lam Gods in de nieuwe setting.
Foto: Cedric Verhelst
crypte
Met een behulp van een HoloLens krijg je informatie over de kunst in de crypte.
Foto: Bas Bogaerts
HoloLens
HoloLens
Foto: Bas Bogaerts
Isaac Cordal
Overal in de stad kun je kunst ontdekken die verwijst naar het Lam Gods. Bijvoorbeeld deze sculpturen van Isaac Cordal.
Foto: Ferdinand Feys
Strook
Kunstenaar Strook liet zich ook inspireren door het Lam Gods.
Foto: Stad Gent