Eieren en vogels van Pim Zwier in Contour Gallery

Pim Zwier / Contour Gallery
Crotophaga Major (Alle foto’s © Pim Zwiers, via Contour Gallery)

Vanaf 13 mei presenteert Contour Gallery een bijzondere tentoonstelling vol eieren en vogels. O, Collecting Eggs Despite the Times (2021) is een serie foto’s en een documentaire gemaakt door fotograaf Pim Zwier, gebaseerd op Max Schönwetters eierverzameling

Mei is de maand waarin we oorlogsslachtoffers herdenken en de vrijheid vieren. Het lijkt misschien vreemd om oorlog met vogeleieren te verbinden, maar de nieuwe expositie in Contour Gallery toont de fascinerende wijze waarop de Duitse ornitholoog Max Schönwetter in één van de meest turbulente tijden van de Europese geschiedenis, de Tweede Wereldoorlog, zijn eierverzameling in stand hield.

Oölogie

Aan de hand van Schönwetters correspondentie over oölogie, de studie van vogeleieren, in een tijd van oorlog, heeft fotograaf Pim Zwier een indrukwekkend samenspel van wetenschappelijke vondsten en menselijke veerkracht vastgelegd. Door middel van close-upfotografie van de eieren en een filmische schikking van mens en gevogelte weet Zwier een prachtig licht te werpen op deze obscure geschiedenis.

Vormen en texturen

Jackson Pollock-achtige spetters op de eieren van de Britse zeekoet of doorschijnende gouden eieren van de Tibetaanse lammergier; Schönwetter bestudeerde, onderzocht en beschreef eindeloos eierschalen. Hij had een ongekende geestdrift om zo nauwkeurig mogelijk onderscheid te maken tussen verschillende soorten vlekken en patronen. Decennia later deed Zwier hetzelfde met zijn camera. Van talloze eieren heeft hij de vormen, texturen, handgeschreven notities op de schalen zelf en op aangebrachte labels gefotografeerd. Typerend voor Zwiers werkwijze is het gebruik van een donkere achtergrond en contrasterende belichting, waardoor de sfeer van de uiteindelijke beelden een verwijzing is geworden naar de dramatische tijden waarin deze eieren werden verzameld.

Documentaire

De documentaire van Zwier is tijdens IDFA bekroond voor Beste Regie in de Envision Competition. Het wordt geprezen om de combinatie van intense archiefbeelden, de rust die de studie van 19.206 eieren van 3839 vogels met zich meebrengt, en de unieke montagestijl die de kijker inkijk geeft in een door oorlog verscheurd Europa aan het begin van de 20ste eeuw. Kakofonieën van explosies en marcherende nazi’s die worden afgewisseld met beelden van vogels die zich in bomen nestelen en zuivere close-ups van gespikkelde eieren vormen een onwaarschijnlijke opzet voor de onconventionele film. De kwetsbaarheid van de eieren wordt naast de hardheid van de oorlog met zijn miljoenen slachtoffers geplaatst. Dit creëert een indringend contrast.

Persoonlijk verhaal

De passie van Schönwetter herinnert ons eraan dat achter elk wetenschappelijk onderzoek, achter elke verzameling, een persoonlijk verhaal schuilt. Door het onderzoeken van deze persoonlijke verhalen kunnen we de geschiedenis en de ervaring daarvan beter begrijpen, en ons meer verbonden voelen met ons verleden en de mensen die het hebben gevormd. De tentoonstelling: O, Collecting Eggs despite the times (2021), biedt daarom niet alleen een fascinerend inzicht in de wereld van de oölogie en de complexe geschiedenis van Europa, maar ook in de menselijke psychologie.

O, Collecting Eggs Despite the Times is te zien van 13 mei t/m 10 juni 2023.

Contour Gallery
Josephstraat 164
Rotterdam

Pim Zwier / Contour Gallery
Dryocopus martius
Pim Zwier / Contour Gallery
Casuavius australis
Pim Zwier / Contour Gallery
T himalayensis
Pim Zwier / Contour Gallery
Zwergkiwi Apteryx oweni
Pim Zwier / Contour Gallery
Larus cachinnans
Pim Zwier / Contour Gallery
Gyps bengalensis