Contour Gallery presenteert Paper Rock Scissors

Contour Gallery - Paper Rock Scissors
Tjitske Oosterholt, Traces – Tulip Colors

Contour Gallery in Rotterdam opent op 1 mei de tentoonstelling Paper Rock Scissors. Deze nieuwe expositie belicht het werk van 3 fotografen die een diepe fascinatie hebben voor de veranderlijkheid van de natuur. Maak kennis met het werk van Tjitske Oosterhout, Silvia di Giorgi en Sander Coers.

In Paper Rock Scissors staat het werk centraal van drie fotografen die zijn geboren in de jaren negentig. In hun werk onderzoeken Silvia De Giorgi (1992) en Tjitske Oosterholt (1991) en Sander Coers (1997) met name hoe de mens zich tot de natuurlijke wereld verhoudt. Een essentiële vraag die deze jonge kunstenaars zichzelf stellen is: Hoe nemen we de natuur waar en hoe ervaren we haar?

De fotografen beleven alle drie zo hun eigen zoektocht. Waar Silvia De Giorgi erop uitgaat om met fysieke natuurlijke materialen een basis te leggen voor haar kunst en deze vervolgens verwerkt in de doka, is Tjitske Oosterholt voornamelijk bezig in de studio, waar ze haar beelden door middel van fotografische procedés ontwikkelt. En in de fotografie van Sander Coers is de natuur aanwezig aan de hand van nostalgische herinneringen.

Interactie met het gebruikte materiaal

Silvia De Giorgi gebruikt een zelfreflectief perspectief om de verhalen, die mensen met landschappen verbinden, te bestuderen. Aan de hand van tekeningen, analoge fotografie en frottage wordt duidelijk hoeveel ervaringskennis zij heeft van natuurlijke omgevingen.

Voor Tjitske Oosterholt is juist het nemen van afstand essentieel. Door fotografische technieken toe te eigenen en aan te passen kan zij het vastgelegde object zijn inherente ritme van groei en verval laten ondergaan. Op deze wijze probeert zij de invloed van licht, tijd en beweging te ontrafelen en onderzoekt zij onze perceptie van wat echt is.

Zowel De Giorgi als Oosterholt zoeken actief naar interactie met het gebruikte materiaal. Hoewel de fotografische afbeelding traditioneel wordt gezien als een spoor van een vluchtig moment, proberen deze 2 vrouwelijke makers vanuit de esthetiek van hun gebruikte processen ruimte te creëren voor wat zal verdwijnen.

Nostalgische herinneringen en een muze

In de fotografie van Sander Coers is de invloed van de natuur sterk aanwezig, opgeroepen door herinneringen van vroeger. De herinneringen aan de hete zomers en zwoele avonden uit zijn jeugd. Hij werkt zowel in zijn atelier als op locatie. Coers biedt ons een kijkje in zijn dromerige wereld waarin hij veelal werkt met zijn muze.

Paper Rock Scissors van Silvia De Giorgi, Tjitske Oosterholt en Sander Coers loopt van 1 mei tot 5 juni 2021. Indien je de expositie wilt bezoeken, kun je een mailtje naar de galerie sturen.

Contour Gallery
Josephstraat 164
Rotterdam

Contour Gallery - Paper Rock Scissors
Sander Coers, Floral Nude No1
Contour Gallery - Paper Rock Scissors
Silvia De Giorgi, An Encounter
Contour Gallery - Paper Rock Scissors
Tjitske Oosterholt, TTHOTRW – Eye Web
Contour Gallery - Paper Rock Scissors
Silvia De Giorgi, The smallest pieces #1

Alle afbeeldingen © de fotografen, met medewerking van Contour Gallery