De relatie tussen mens en natuur is niet bepaald gezond te noemen. Zelfs als mensen de beste bedoelingen hebben gaat het nog wel eens mis. In Onder een witte hemel geeft Elizabeth Kolbert een aantal ontluisterende voorbeelden.
Technologisch en wetenschappelijk gezien zijn we behoorlijk goed in staat om de natuur naar onze hand te zetten, maar er zijn ook gevallen waarin de natuur toch een stuk complexer is dan verwacht en er ongewenste bij-effecten optreden. Voor dit boek reisde Kolbert de wereld over om dieper in een aantal razend interessante voorbeelden te duiken.
Woestijnvissen
Zo maak je als lezer kennis met mensen die rivieren kunnen omleggen, aan genetische codes van dieren sleutelen of bezig zijn met het redden van zeldzame woestijnvissen. Vaak zijn de problemen die opgelost moeten worden veroorzaakt door mensen en gaat het oplossen zelf ook niet altijd goed. Toch zullen we actie moeten ondernemen willen we bedreigde diersoorten redden van ondergang of de stijgende zeespiegel willen temmen.
Het boek eindigt dan ook met een belangrijk dilemma. Tegen welke prijs moet de wereld gered worden? Kunnen we de catastrofale gevolgen van klimaatopwarming nog voorkomen? Of moeten we hopen dat de natuur zelf ingrijpt? Elizabeth Kolbert heeft een razend actueel boek geschreven over de natuur van de toekomst.