De Stilte van de lockdown door Sarah Sluimer

Sarah Sluimer - De Stilte

Niemand weet hoe de toekomst zal zijn en wat voor invloed de huidige corona-crisis daarop zal hebben. Sarah Sluimer schetst in De Stilte een ietwat dystopisch beeld van een vrouw die geboren is in 2020.

Een tweede lockdown, een economische crisis en politieke aardverschuivingen zorgen voor een nabije toekomst die beduidend anders is dan die waar we nu van dromen. Ondanks alle strenge maatregelen blijven mensen natuurlijk gewoon doorgaan met leven en groeit er ook een jonge generatie op die het verleden alleen kent van verhalen van hun ouders.

Dapper

Josje Silvius is zo’n jongere. Geboren in 2020 groeit ze op in een radicaal andere maatschappij. Eentje waar je gezondheid, afkomst en ambitie zwaarder meewegen dan ooit. Josje lijkt gelukkig alles mee te hebben, maar blijkt ook oog te hebben voor de mensen die vergeten dreigen te worden. Een dapper kunstproject moet zorgen voor erkenning, maar kan haar ook in grote problemen terecht laten komen.

Sarah Sluimer toont ons een wereld waar we niet in willen leven, maar waarvan we niet kunnen zeggen of we deze kunnen voorkomen. De Stilte is daarom niet alleen het verhaal van het leven van een vrouw geboren tijdens de lockdown, maar ook een waarschuwing. We zullen tijdens deze crisis ons hoofd koel moeten blijven houden en moeten waken voor mensen die misbruik van deze situatie willen maken.

Taalvondst

Het verhaal van Sarah Sluimer is niet alleen razend actueel, maar ook nog eens heel mooi geschreven. Elke bladzijde kent wel een prachtige literaire zin of knappe taalvondst. Bijvoorbeeld: Ze deed het niet expres, het lachen gebeurde gewoon, net als een oog gaat tranen om een zandkorrel uit te drijven.

De Stilte is onderdeel van de serie Vitale ideeën voor de wereld van morgen van Uitgeverij Pluim, waarin denkers van nu nadenken over de problemen van morgen.