Peter Joosten en de mens van de toekomst

Supermens

Hoe zien mensen er over pakweg 100 jaar uit? Zijn we dan nog precies hetzelfde als nu? Of zitten we vol met techniek? Peter Joosten laat in zijn boek Supermens zien dat die toekomst allang begonnen is.

Het begon bij Joosten bij een voorliefde voor gadgets. Neem sporthorloges, die tegenwoordig 24/7 je hartslag, slaapgedrag, stresslevels en nog veel meer kunnen meten. Vanaf daar kwam hij in aanraking met de beweging Quantified Self, waarbij mensen nieuwe technieken aangrijpen om een beter en slimmer mens te worden.

Gretig

Er ging een wereld voor Peter Joosten open en hij nam alles gretig tot zich. Inmiddels is hij een gevestigde naam op het gebied van biohacking en wetenschap. Dit heeft betrekking op de mens en het menselijk lichaam. In Supermens vertelt hij over zijn ontdekkingstocht langs alle ontwikkelingen waarbij hij vaak zichzelf als proefpersoon gebruikte.

Het boek gaat over nieuwe methoden om via techniek mensen weer te laten zien of kleuren te laten horen. Of wat de nieuwste wearables allemaal kunnen en waar de techbedrijven, die deze ontwikkelen, nog meer bezig mee zijn. En wat voor prachtige oplossingen er worden bedacht voor de zorg en fysiek zware beroepen.

Kloof

Tegelijkertijd is Joosten ook kritisch en heeft hij oog voor de ethische kant. Wat bijvoorbeeld als we in de nabije toekomst met behulp van dure implantaten slimmer, sterker en gezonder kunnen worden? Krijgen we dan niet een gigantische kloof tussen de mensen die dat kunnen betalen en de mensen die daar geen geld voor hebben?

Supermens staat boordevol interessante verhalen die aantonen dat de ontwikkelingen momenteel razendsnel gaan en dat er gigantisch veel oplossingen voor hedendaagse problemen aan zitten te komen, maar dat we wel waakzaam moeten zijn op het gebied van privacy, ethiek en menselijkheid.