Fotograaf Rein Kooyman exposeert in InDebt Studio

Rein Kooyman - Indebt Studio Amsterdam

Tot 24 december is bij InDebt Studio in Amsterdam het werk te zien van fotograaf Rein Kooyman. In This Too Shall Pass staat de verbinding tussen mensen en de natuur centraal. De tentoonstelling is bovendien een uitnodiging tot ontmoeting en dialoog.

This Too Shall Pass is een persoonlijk project van de fotograaf. Hij maakte een bijzondere reis door de Franse Alpen die in het teken stond van zelfontdekking, natuur en zelfacceptatie. De tentoonstelling gaat over de natuur, haar vergankelijkheid en het vinden van een balans tussen het stads- en buitenleven. Behalve in zijn fotografie zoekt Kooyman de natuur ook op in de tentoonstelling zelf. De expositieruimte is gevuld met gras en stenen.

Geverfde stenen

De titel van de expositie verwijst naar het gebruik van natuurlijke pigmenten in zes van de gepresenteerde foto’s. Tijdens het bergbeklimmen in het zuiden van Frankrijk nam Kooyman deze natuurlijke pigmenten mee. Eenmaal op de beoogde plek aangekomen ging hij op zoek naar de juiste kei. Vervolgens verfde hij deze in een symbolische kleur.

Deze schildersessies duurden vaak lang en hierdoor werd hij gestimuleerd om stil te staan bij het heden. Elke geverfde kei in de foto’s heeft een betekenis en de pigmenten komen uit verschillende natuurlijke bronnen. Door regenbuien zullen de kleuren weer verdwijnen van de stenen en kleurt de kei weer terug naar haar natuurlijke staat van zijn. Dit is een verwijzing naar de titel This Too Shall Pass.

Gespannen nylondraad

Voor twee van de andere werken uit de tentoonstelling heeft Rein Kooyman ruim 40 km lang gewandeld met wit en geel nylondraad door natuurgebieden in de Franse alpen. Dit proces en het uiteindelijke werk gaan over het observeren van de plek, in het moment zijn en het vereenzelvigen met de natuur.

Verbinding creëren

De tentoonstelling dient een plek te worden van ontmoeting en dialoog. Om met elkaar in gesprek te gaan over het klimaat en de vergankelijkheid van natuur en samen de verbinding op te zoeken met de natuur door middel van fotografie. Of je nu een kunstliefhebber, natuurliefhebber of stadsmens bent.

“Ik wil graag een brede doelgroep benaderen om gelijkgestemd te zijn over de pracht van de natuur en hierin met elkaar te kunnen verbinden. Alle foto’s gaan over de natuur en zijn bedoeld om mensen te inspireren en bewustzijn te creëren, van zowel de connectie met de natuur als met elkaar.” – Rein Kooyman

Over de fotograaf

Rein Kooyman (1992) begon op 14-jarige leeftijd met fotograferen. Hij groeide op in Santpoort-Noord, waar hij werd omgeven door filmische landschappen en de weidsheid van de duinen en de Noordzee. De fotograaf vindt inspiratie in verschillende culturen, mode en de natuur. De combinatie tussen commercieel en persoonlijk werk geeft hem de ruimte om zijn liefde en passie voor fotografie te blijven ontwikkelen.
Rein Kooyman - Indebt Studio Amsterdam

Rein Kooyman - Indebt Studio Amsterdam

Rein Kooyman - Indebt Studio Amsterdam

Rein Kooyman - Indebt Studio Amsterdam

Rein Kooyman - Indebt Studio Amsterdam

Rein Kooyman - Indebt Studio Amsterdam

Rein Kooyman - Indebt Studio Amsterdam