We komen graag in België voor het prachtige landschap en het heerlijke bier. Daarom leek het ons een goed idee om die twee te combineren in een weekend weg met vrienden.
Als bestemming kozen we de Leiestreek in West-Vlaanderen. Deze streek is bekend vanwege de mooie natuur, de knusse dorpjes en het bijzondere roodbruine bier. Wat is er dan beter om heerlijk relaxed een fietstocht te maken dan een aantal lokale bierbrouwers? Dus dat is dan ook precies wat we hebben gedaan.
Drinken en autorijden gaan niet goed samen, dus we pakten relaxed de trein richting station Waregem. Vanaf hier beginnen we aan het begin van de middag aan onze smakelijke ontdekkingstocht. In de Leiestreek zijn behoorlijk wat brouwerijen te vinden, dus we hebben van te voren research gedaan en de brouwerijen geselecteerd die we willen bezoeken. Het is ook mogelijk om één van de 4 uitgestippelde routes van Toerisme Leiestreek te volgen.
Wilde gist
Onze eerste stop was bij Alvinne in Moen. Met deze brouwerij waren we al een beetje bekend, omdat ze vaste gast zijn op het Borefts Bierfestival in Bodegraven, maar desondanks wisten de brouwers ons alsnog aangenaam te verrassen. Bij Alvinne maken ze niet het roodbruine bier waar de regio bekend om staat, maar hun zure bieren zijn wel typisch Vlaams. Dit dankzij de combinatie van hun eigen gekweekte wilde gist en het gebruik van echt fruit.
Met die ingrediënten doen ze bij Alvinne echt spectaculaire dingen. Zo proeven we bier met gerookte honing en gerookte vijgen of gedroogde zwarte pruimen uit China. Deze hebben vervolgens ook nog tijd doorgebracht in uiteenlopende vaten en foeders van Alvinne, wat zorgt voor een spectaculaire smaakexplosie. Naast de zure bieren proefden we trouwens ook nog een heerlijk oak aged stout.
Duchesse de Bourgogne
Van al die heerlijke bieren hebben we slechts proefglaasjes genomen, zodat we hierna nog een brouwerij kunnen bezoeken. Brouwerij Verhaeghe in Vichte maakt namelijk wel het klassieke West-Vlaams roodbruin. De Duchesse de Bourgogne is misschien wel het beroemdste voorbeeld van deze bierstijl. Roodbruin is een bovengistend bier dat een met behulp van een zogenaamde ‘gewenste melkzuurinfectie’ zijn zure smaak krijgt. Door het vervolgens te rijpen op eikenhouten vaten komen daar ook nog fruitige tonen bij.
De brouwerij is een echt familiebedrijf, dat nog steeds is gevestigd op de plek waar het allemaal begon. Er zijn mooie plannen om de oude panden te verbouwen tot een mooi bezoekerscentrum met café. Wij krijgen een rondleiding van gids Katrien die alles weet over de brouwerij en de lokale biercultuur. En natuurlijk laat ze ons van alles proeven.
Terras
De volgende stop is geen brouwerij, maar wel een plek die bierliefhebbers niet kunnen overslaan als ze de Leiestreek bezoeken. ’t Kruiske in Deerlijk is een eetcafé met een fantastische collectie bier en whisky. Er is nog plek op het terras, dus daar hebben we een heerlijk diner met bijpassende bieren. Opvallend is dat eigenaar Kevin qua bierkeuze verder durft te kijken dan alleen België.
Even verderop ligt ons B&B waar we moe, maar voldaan neerstrijken. Het Sterrehof in Tiegem is een prachtig verbouwde oude boerderij met daaromheen een enorme tuin. Eigenaar Jean-Pierre ontvangt ons gastvrij met nog meer lekkere bieren. In de schemering zitten we in de tuin na te praten onder het genot van heerlijke glazen vintage Orval en St. Bernardus Abt 12. Beter dan dit zal het niet snel worden.
Na een goede nachtrust en een stevig ontbijt (met kakelverse eieren uit de tuin) stappen we weer op de fiets. Dit keer gaan we eerst een goed stuk fietsen door de regio om onszelf na afloop te trakteren op een paar lekkere biertjes. De route gaat langs haast verlaten weggetjes door het golvende landschap. Eeuwenoude boerderijen en charmante dorpjes doorbreken de vergezichten. Ook rijden we een stukje langs de Schelde bij Avelgem. Onderweg stoppen we voor koffie in Avelgem voor koffie en in Anzegem voor een heerlijke lunch.
Het laatste deel van de route leidt ons naar de Brouwerij ’t Verzet. Hier is een aantal jonge, ambitieuze brouwers bezig met het perfectioneren van en experimenteren met klassieke Belgische bieren. Ook zij hebben een roodbruin bier, dat ze Oud Bruin noemen. In menig proeverij is deze als beste in zijn soort verkozen en wij begrijpen al direct na de eerste slok waarom. Na een rondleiding door de brouwerij en langs de vaten strijken we neer op het terras om nog meer te proeven. Bijvoorbeeld de Oud Bruin met aardbei of de geniale Kameradski Balsamico, een blend van oud bruin en een Russian Imperial Stout. Eén van de betere bieren die ik de laatste tijd heb geproefd.
Heerlijk weekend
Al die brouwerijen bewijzen dat Vlaanderen op het gebied van bier veel meer te bieden heeft dan de overbekende dubbels en tripels. Er is zowel plek voor lokale traditie als innovatie met de traditie als uitgangsbasis. Voeg daaraan toe dat je al die geweldige brouwerijen heel makkelijk op de fiets kunt bezoeken en je hebt de perfecte basis voor een heerlijk weekend weg met vrienden.
Op de website van Toerisme Leiestreek kun je alle informatie vinden die nodig is om je reis te plannen.