OctFest, het ultieme bierfestival in Brooklyn

bier in Brooklyn
Foto: Octfest

Bierfestivals zijn een populair tijdverdrijf. Met de opkomst van heel veel nieuwe brouwers van craft beer verschijnen er ook steeds meer festivals waar je dit bier kunt proeven.

Tijdens het plannen van een trip naar New York kreeg ik van een vriend een tip over het OctFest, een bierfestival in Brooklyn met muziek en veel (voornamelijk lokale) brouwerijen. Ideaal om een zaterdagmiddag door te brengen.

Onbeperkt proeven

Kaartjes voor OctFest waren 60 dollar per persoon, of 100 als je met zijn tweeën kwam. Dat lijkt een hoop geld, maar voor die prijs krijg je behoorlijk wat terug. Zo kon je onbeperkt proeven. Bij de meeste bierfestivals moet je naast de entree ook voor muntjes betalen. Hier dus niet. Daarnaast was er hulp van website Pitchfork voor de muzikale line-up. Deze bestond vooral uit indierock: Guided by Voices, Built to Spill en Okkervil River. Al met al behoorlijk wat waar voor je geld.

De locatie van het festival was de Brooklyn Hangar, een grote loods in het zuidwesten van Brooklyn. Nu nog een voornamelijk rauwe mix van oude industrie en vervallen gebouwen, maar her en der zag je al wat nieuwbouw en hippe bedrijven. Het zou zomaar kunnen dat dit over een paar jaar de nieuwe hotspot van New York is. Het deed mij een beetje denken aan Eilandje in Antwerpen, maar dan vele malen groter.

Food trucks

Het festivalterrein bestond uit 2 verdiepingen in de Hangar en een klein buitenterrein. Daar stonden onder andere de toiletten en een paar food trucks. Deze trucks waren best prijzig en later op de dag stonden er lange rijen. Dat is dus een verbeterpunt voor de organisatoren. Omdat het de eerste editie van OctFest is, beschouwen we dit maar als een kinderziekte.

Het aanbod van bier was behoorlijk groot. Het is onmogelijk om alles te proeven. Er stonden maar liefst 40 brouwerijen, waarvan de meeste dus uit New York kwamen. Slechts een handvol was buitenlands, waaronder Weihenstephan (nog niet zo bekend in de VS) en het altijd goede Camden Town uit Londen. Omdat ik vroeg binnen was, kon ik nog makkelijk een rondje maken langs alle stands om een eerste inventarisatie te maken en zo vast te stellen welke bieren ik echt graag wilde proeven.

Uiteindelijk heb ik 20 bieren geproefd. Doordat de proefglazen nog kleiner waren dan die ik van Nederlandse festivals ken, was dat prima te doen. Ook waren de brouwers meer dan bereid om van alles over hun bieren en de brouwerij te vertellen. Bovendien deelden sommige brouwers goodies als stickers, linnen tassen, shirts en petjes uit. Leuk om te zien dat iedereen zo enthousiast was!

Bier uit de Verenigde Staten

De kwaliteit van het bier lag erg hoog. Degenen die de ontwikkelingen in de bierwereld een beetje volgen, weten dat momenteel het bier uit de VS heel goed is. Misschien nog wel beter dan het bier uit Europa. Het was daarom mooi om kennis te maken met een paar interessante nieuwe namen.

Bijvoorbeeld Threes Brewing uit Brooklyn, die met vooral met hun Vliet-pils indruk maakten. Of het eveneens uit Brooklyn afkomstige Five Boroughs Brewing Co. Van deze brouwerij proefde ik de Gose met yoghurt en de zeer hoppige IPA. Het Canadese Collective Arts Brewing viel op met het prachtige artwork op de blikken. Hun Guava Gose met roze zout uit de Himalaya was erg goed. The Bronx Brewery had een geweldige Rye IPA en het beste bier van de dag kwam van Adirondack Brewery uit Lake George in de staat New York. Hun Purée: Apricot was een op vat gelagerd wild en zuur bier met heel veel friszure abrikoos.

Okkervil River

En dan was er ook nog muziek! In de grote zaal van de Brooklyn Hangar was een sterke line-up ,waarvan ik de eerste drie bands heb gezien. Ik ben niet tot het einde gebleven omdat 20 bier meer dan genoeg is (zelfs in proefglaasjes) en omdat ik dezelfde dag ook naar Depeche Mode in Madison Square Garden ging. Van de muziek op OctFest genoot ik vooral van The Sadies, vanwege hun energie en enthousiasme en van Okkervil River, omdat ik al jaren fan van deze band ben.

Hoe cool is het immers om tijdens een korte vakantie een festival te bezoeken met geweldig bier en een optreden van één van je favoriete bands te zien? OctFest was voor mij echt een perfecte start van een paar heerlijke dagen in New York. Ben je ook liefhebber van bier en muziek? Dan is het aan te raden om de website van October, één van de organisatoren van het festival, te volgen. Hier lees je interessante artikelen, die raakvlakken hebben met zowel bier als muziek. Bijvoorbeeld over de favoriete bieren van bekende muzikanten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met October, Pitchfork en Icelandair (die voor de vliegtickets zorgde).

Brooklyn Hangar
Foto: Octfest
Okkervil River
Okkervil River