Het hele jaar genieten met een overkapping

veranda in de tuin

Er zijn veel goede redenen te bedenken om je huis uit te breiden met een veranda of overkapping. Je kunt bijvoorbeeld je woonkamer een stuk groter maken of de grens tussen huis en tuin verkleinen. Waar moet je allemaal aan denken als je een overkapping bij je huis wil?

Laten we eerst beginnen met de benaming, want in de praktijk komen er verschillende woorden voor die eigenlijk hetzelfde betekenen: veranda, terrasoverkapping, overkapping en tuinoverkapping. Deze termen staan allemaal voor een aanbouw aan je huis waarvoor je een stuk van je tuin gebruikt. Door gebruik te maken van veel glas en deuren die wijd open kunnen, creëer je een unieke plek waarvan je het hele jaar kunt genieten.

Tussen huis en tuin

Je kunt immers maar een deel van het jaar in de tuin zitten. Door te kiezen voor een overkapping kun je ook op de wat koudere dagen genieten van het zonlicht en het groen van je tuin. Zeker als je ervoor kiest om enkele mooie planten in de overkapping te zetten. Zo maak je van deze plek een fijne overgang tussen je huis en je tuin. Ook op dagen dat het wel warm is, maar bijvoorbeeld regent, kun je heerlijk zitten, werken of eten in de overkapping.

Vaak zien we dat een overkapping direct aan het huis vastzit, maar dat hoeft niet. Je kunt bijvoorbeeld ook een veranda aan de muur van de schuur of een tuinmuur laten bouwen. Ook een vrijstaande plaatsing is mogelijk. Heb je de beschikking over een grote of diepe tuin, dan is het wellicht een goed idee om de overkapping op een plek te plaatsen waar je bijvoorbeeld een mooi uitzicht hebt.

Zonwering

Heb je eenmaal de perfecte plek gevonden voor een overkapping, dan is het tijd om na te gaan denken over wat je precies voor overkapping zou willen. Welke wanden wil je dicht, welke wil je van glas en waar komen de deuren? Ook over zonwering moet je goed nadenken. Een glazen dak zorgt voor veel licht, maar tijdens echt warme dagen wil je daar wellicht toch zonwering. Hetzelfde geldt voor glazen muren.

Voor koude dagen wil je wellicht heaters aanbrengen, zodat je echt het hele jaar in de overkapping terecht kan. Of LED-verlichting, zodat je ook ’s avonds in de overkapping kunt zitten. Als je vervolgens al je wensen op een rij hebt, dan kun je beginnen met het opvragen van een offerte. Daarna zal dan snel de bouw volgen en vervolgens kun jij het hele jaar genieten van de overkapping. Een bijkomende voordeel is dat dit ook goed is voor de waarde van je huis. Een veranda kan dus ook een nuttige investering zijn.

veranda in de tuin

veranda in de tuin

veranda in de tuin