Een bezoek aan Brouwerij De Molen

De Molen, Bodegraven

Midden in het Groene Hart van de Randstad ligt het dorpje Bodegraven. Op het eerste gezicht lijkt het een dorpje als er zoveel zijn in de regio, maar er is 1 groot verschil: in Bodegraven maken ze een paar van de beste bieren ter wereld.

Bierliefhebbers zijn waarschijnlijk wel bekend met de bieren van Brouwerij De Molen. Voor de rest van de lezers eerst een korte introductie: de brouwerij bestaat sinds 2004 en is opgericht door Menno Olivier met als insteek de oude Nederlandse biertraditie nieuw leven in te blazen. Dat zijn brouwerij zo’n succes zou worden had hij waarschijnlijk zelf ook niet verwacht, want anno 2014 staat De Molen bekend als een van de beste brouwerijen ter wereld en hebben de bieren van Menno Olivier heel veel prijzen gewonnen.

Een van de mooiste dingen aan Brouwerij De Molen is het feit dat je er een bezoek aan kan brengen. In molen De Arkduif uit 1697 kun je naast de brouwerij ook een bierwinkel en een café-restaurant vinden. Het café is door de toonaangevende website ratebeer.com in 2011 uitgeroepen tot beste brouwerscafé ter wereld. Zeer terecht, want je kunt op het ruime terras of gezellige café terecht voor bijzonder bier van de tap en voor heerlijke streekgerechten. Inmiddels ben ik een paar keer bij De Molen geweest, voor een rondleiding/proeverij met diner, voor een paar lekkere biertjes met vrienden of familie of om wat bier voor thuis te kopen in de bierwinkel. Alles daarvan is aan te raden en eventueel te combineren.

Op de fiets

Met mooi weer is het terras een aanrader. Brouwerij De Molen zit op loopafstand van het station van Bodegraven, dus het is heel goed met het openbaar vervoer te bereiken, een BOB vinden zal namelijk lastig zijn met zoveel lekkers op tap. Wat je ook kunt doen is naar Alphen aan den Rijn, Woerden of Gouda reizen met de trein en dan naar Bodegraven te fietsen op een OV-fiets. De omgeving is prachtig en je fietst meteen de calorieën er weer af.

In het café van de Molen is altijd een zeer divers aanbod van de eigen brouwerij op tap te krijgen, soms aangevuld met 1 of 2 bieren van andere brouwerijen. Het personeel is zeer vriendelijk en kundig en kunnen je eventueel helpen met je keuze. Neem daarbij een heerlijk kaasplankje met kazen uit de regio of (als je hongerig bent) de enorme tosti en het genieten kan beginnen. Al je het van te voren boekt kun je ook een rondleiding met proeverij volgen bij De Molen. Je leert dan alles over bier, biersoorten, het brouwproces en de geschiedenis van De Molen. Dit is perfect te combineren met een diner of lunch waar je kunt genieten van lokale producten en passende bieren.

Tot slot is er nog de winkel. Brouwerij De Molen heeft ook een webshop, maar persoonlijk vind ik het leuker om in het winkeltje rond te kijken. De keuze is enorm. Er zijn heel veel bieren van eigen brouwerij, waaronder enkele heel bijzondere, maar ook bieren van andere brouwerijen. Dat zijn zowel Nederlandse als buitenlandse. Sommigen zijn erg moeilijk in Nederland te vinden. Mijn favorieten zijn de ‘barrel aged-versies van een van de beroemdste bieren van De Molen: Hel & Verdoemenis, het biologische frambozenbier van Samuel Smith uit Engeland en de bieren van het Zweedse Omnipollo die niet alleen heerlijk smaken, maar ook in mooie flesjes zit.

maak een keuze

bier op tap

glas bier van De Molen

bier op voorraad

Hel & Verdoemenis

De bierwinkel van De Molen

De Arkduif

de menukaart van De Molen

ouderwetse brouwerij