De beste bieren en brouwerijen van 2018

beste brouwer ter wereld
Wij dronken onlangs een Arthur van Hill Farmstead bij Brewdog in Brussel

Eind januari is voor ambitieuze bierbrouwers én bierliefhebbers de belangrijkste tijd van het jaar. Dan reikt RateBeer.com namelijk prijzen uit aan de beste bieren, bierbrouwers en biercafés ter wereld.

Naar enkele categorieën van deze prijsuitreiking wordt reikhalzend uitgekeken en dat zijn: beste brouwers ter wereld, beste bieren ter wereld, beste brouwers en bieren per land en regio, beste nieuwkomers per land en regio en de beste plekken om bier te kopen en drinken. Wij zetten de meest interessante informatie voor Nederlandse en Vlaamse bierliefhebbers op een rij.

Beste brouwerijen ter wereld

1 Hill Farmstead Brewery
2 Russian River Brewing
3 Trillium Brewing Company
4 Cigar City Brewing
5 Tree House Brewing Company
6 AleSmith Brewing Company
7 Three Floyds Brewing Company
8 New Glarus Brewing Company
9 Side Project Brewing
10 Sante Adairius Rustic Ales

Dit jaar is de gehele top 10 Amerikaans. Voorgaande jaren deed Scandinavië ook altijd mee in de top en 2 jaar geleden hadden we zelfs De Molen uit Bodegraven op 6, maar de Amerikanen heersen dit jaar. En dat is ook helemaal niet vreemd, want de bieren van deze brouwerijen zijn ook echt van wereldklasse.

De eerste niet-Amerikaanse brouwer vinden we op plaats 14 en dat is Cloudwater Brew Co, een erg fijne brouwerij uit het Engelse Manchester die bekend staat om de heerlijk hoppige bieren in prachtige blikjes. Op 28 treffen we vervolgens de eerste Belg aan: De Struise Brouwers en op 30 de eerste Nederlander: De Molen. Dat is ook de enige Nederlander in de top 100.

Dat neemt trouwens niet weg dat we in Nederland geen goed bier brouwen. Integendeel zelfs. De kwaliteit vertoont nog steeds een stijgende lijn en er komen ook steeds meer nieuwe brouwers bij. Daarover verderop meer.

Beste bier ter wereld

Helaas maakt RateBeer al een paar jaar geen lijst waar het allerbeste bier bovenaan staat. In plaats daarvan maken ze een lijst met de 100 beste bieren ter wereld in willekeurige volgorde. Doordat de lijst op alfabetische volgorde staat, begint deze met een aantal bieren van 3 Fonteinen (wat toevallig één van mijn favoriete brouwerijen is). Nederland is in de top 100 vertegenwoordigd door de Hair of the Dog Binkie Claws (2018) Woodford Reserve BA en Hutje & Mutje Woodford Reserve Barrel Aged van (wederom) De Molen. Het meest makkelijk verkrijgbare bier uit de lijst is trouwens de Belgische Rochefort Trappistes 10 die bij de meeste slijters en zelfs sommige supermarkten te koop is.

Beste brouwer, bier en nieuwkomer

Dat is ook een interessante. Ratebeer kiest per land en Amerikaanse staat de beste brouwers, het beste bier en de beste nieuwe brouwer. Het zal je niet verrassen dat beste brouwer van Nederland Brouwerij De Molen is. Ook het beste bier komt daar vandaan: Hemel & Aarde (Bourbon BA). De beste Nederlandse nieuwkomer is 4 Islands Brewing uit Rotterdam. Vooral hun Amerikaanse IPA’s en sours schijnen erg goed te zijn. Ik heb zelf helaas nog niets geproefd van deze brouwer. Daar moet maar snel verandering inkomen!

Beste plekken om bier te drinken en kopen

Last but not least hebben we nog de namen van plaatsen waar Nederlandse bierliefhebbers zeker een bezoek aan moeten brengen. Zo zijn er twee locaties die met de titel beste Nederlandse brewpub mogen strijken. Dat is Van Moll in Eindhoven en Kaapse Brouwers in Rotterdam. De beste taproom in een brouwerij vind je bij De Molen in Bodegraven.

De beste winkels om bier te kopen zijn: De Bierkoning (Amsterdam), Burg Bieren Bierwinkel (Ermelo), SpeciaalBierPakket.nl / Drankenhandel Leiden, Beer Republic (online) en Melger’s Wijn en Dranken (Haarlem). Tot slot nog de beste biercafés van Nederland: Cafe Frape (Maastricht), Bierproeflokaal In De Wildeman (Amsterdam), Uiltje Craft Beer Bar (Haarlem), Foeders (Amsterdam), Stoom (Nijmegen).

Zelf gebruik ik overigens vooral Untappd om plaatsen te ontdekken waar ik heerlijke bieren kan drinken. Dankzij deze app ontdekte ik bijvoorbeeld dat de pub van Brewdog in Brussel meerdere bieren van Hill Farmstead (de nummer 1 van de wereld) op voorraad heeft. Niet goedkoop, maar wel geniaal goed.

Proost!

glas bier van De Molen