Bière du Soir is de nieuwste Hertog Jan Vatgerijpt

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2022

Het is hét moment waar bierliefhebbers ieder jaar vol spanning naar uitkijken: de lancering van een nieuwe editie van de Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt. Dit jaar staat Frankrijk centraal.

Vatgerijpte of barrel aged bieren zijn al een tijdje een grote hype in bierland. En terecht, want vatrijping geeft bijzondere en mooie smaken aan bier. Hertog Jan staat vooral bekend als brouwer van een prima pils, maar gooit ook hoge ogen met hun jaarlijkse release van een vatgerijpte versie van hun Grand Prestige.

Gerard van den Broek begon met dit project nadat hij zich liet inspireren door de Bourbon County Brand Stout van Goose Island. De huidige meesterbrouwer Micha Peute heeft nu het stokje overgenomen. Beide heren zijn regelmatig naar Goose Island in Chicago geweest om de kneepjes van het vak te leren. Met deze passie, toewijding en vooral veel kennis lukt het Hertog Jan om ieder jaar met een mooie verrassing te komen.

Allerbeste vaten

Zoals gezegd, draait het dit jaar om Frankrijk. Micha is op reis gegaan door dat land om te zoeken naar interessante smaken en mooie vaten. Dat laatste is een behoorlijke uitdaging, want gebruikte vaten zijn populair. Gelukkig hebben ze bij Hertog Jan goede connecties die ze aan de allerbeste vaten kunnen helpen. Belangrijk is dat daarbij de vaten zo vers mogelijk moeten zijn. Dat wil zeggen: de originele drank moet er zo kort mogelijk geleden nog in hebben gezeten. Zo kun je optimaal de smaken doorgeven aan het bier.

Bij Hertog Jan krijgen ze de vaten als daarin nog zo’n 12 tot 14 liter van de drank inzit. Dat zit over het algemeen vooral in het hout van het vat. Met een speciaal door Gerard ontworpen machine gaat vervolgens de Grand Prestige in het vat zonder dat daar lucht bij komt. Vervolgens begint de rijping. Hierbij speelt het weer ook een grote rol. Onder invloed van de temperatuur krimpen de vaten of zetten ze juist uit. Door ze op het juiste moment buiten te zetten zorgen ze bij Hertog Jan dat de smaken uit het vat zich optimaal met het bier vermengen.

Online verkoop

Na ongeveer een jaar op vat is het bier optimaal gerijpt en kan de Grand Prestige Vatgerijpt gebotteld worden om vervolgens de weg te vinden naar bierliefhebbers door heel het land. Dit keer begint de online verkoop op woensdag 28 september om 12.00 uur. Voor deze editie konden de brouwers extra veel vaten krijgen, dus er is in vergelijking met voorgaande jaren meer bier te koop. Als je stipt om 12 uur inlogt bij de online brouwerijwinkel van Hertog Jan, dan moet het allemaal goed gaat komen. Een set met vier verschillende bieren plus bijpassende glazen kost €116,-. De flessen (van 75cl) zijn eventueel ook los verkrijgbaar voor €29,- per stuk.

De naam Bière du Soir slaat op een heerlijke avond met vrienden. Er komt lekker eten op tafel en bij het dessert open je dan een mooie fles Grand Prestige Vatgerijpt om lekker mee na te tafelen. Het bier van dit jaar is dus uitstekend te combineren met eten. Zo ondervonden we onlang tijdens een etentje met de brouwers van Hertog Jan onder leiding van sterrenchef Luc Kusters van restaurant Bolenius. We proefden de vier nieuwe bieren plus de ‘gewone’ Grand Prestige met bijpassende gerechten. Later hebben we het bier ook nog geproefd tijdens een rondleiding in de brouwerij en hebben we de flessen gedronken in het gezelschap van vrienden. Dit zijn onze smaaknotities:

Bière du Soir Bordeaux Merlot

Je kunt natuurlijk niet een ode aan Franse dranken brengen zonder daarbij een krachtige wijn uit de Bordeaux te gebruiken. We proefde een paar jaar geleden al een Hertog Jan Grand Prestige op Nederlandse wijnvaten. Dit keer is een Franse Merlot aan de beurt. Deze wijn kenmerkt zich door tonen van kersen, bessen en pruimen. Dit proeven we ook terug in dit bier. Het bier is lichtzuur met veel fruit (vooral kers) en chocolade. Het doet ook wel wat denken aan een goede Vlaams rood bruin als bijvoorbeeld Rodenbach.

Bière du Soir Cognac

In 2016 was er ook al een Hertog Jan Grand Prestige die was gerijpt op cognacvaten. Dit keer konden de brouwers terecht bij Rémy Martin voor een aantal vaten waar de VSOP in heeft gezeten. Na een jaar in deze vaten heeft het bier prachtige tonen van vanille en amandelen opgepakt. Op de achtergrond ontdekt je nog invloed van de druiven van de cognac. Het bier is prachtig in balans en mooi zacht en rond.

Bière du Soir Armagnac

Bij het proeven van dit bier gaat direct de vraag rond over wat nu precies het verschil is tussen cognac en armagnac. De twee dranken zijn verwant, maar komen uit een andere streek en zijn gemaakt van net andere druiven. Voor de smaak is ook een groot verschil dat armagnac maar één keer wordt gedestilleerd. De smaak is daardoor wat rauwer en uitgesprokener dan die van cognac. Dat verschil proef je ook als de twee bieren met elkaar vergelijkt. Bij de Bière du Soir Armagnac komen de tonen van het hout wat sterker naar voren. De druiven hebben hier plaatsgemaakt voor rozijnen/krenten.

Bière du Soir Calvados

Als laatste de Calvados. Deze drank is familie van de cognac maar heeft appels en peren als basis in plaats van druiven. Hierdoor is de Bière du Soir Armagnac het ultieme bier om een etentje mee af te sluiten. Chefkok Luc Kusters deed dat bijvoorbeeld door het bier te combineren met een dessert van appel, honing, amandel en boerenjongens. Een mooie tarte tatin zal het thuis ook goed doen bij dit bier. Je proeft namelijk volop appel, peer, honing en rozijn. Heerlijk!

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2022

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2022

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2022

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2022

Micha, Luc en Gerard
Micha, Luc en Gerard