Gigantische maliënkolder voor uniek Schots landhuis

De maliënkolder ken je waarschijnlijk vooral als beschermend vest voor ridders en soldaten, maar je kunt het ook gebruiken om een groot historisch gebouw te behoeden voor verval, zoals nu in Schotland is gebeurd.

Het Hill House van architect Charles Rennie Mackintosh is een uniek staaltje moderne architectuur. Bij Mackintosh lag bij het ontwerp van het huis de focus op licht, interieur en vernieuwende technieken voor de constructie. Opvallend was bijvoorbeeld het gebruik van Portlandcement aan de buitenkant in plaats van het kenmerkende kalksteen dat je het meest ziet in Schotland.

Heel veel regen

Aangezien het in Helensburgh, waar het Hill House staat, gemiddeld zo’n 190 dagen per jaar regent is het gebruik van Portlandcement achteraf niet zo’n goede keuze geweest. In de loop der jaren is er heel veel vocht in het gebouw getrokken, waardoor het Hill House heel fragiel is geworden. Er bestaat het gevaar dat de muren afbrokkelen of verkruimelen. Om dat te voorkomen is er een constructie gebouwd om het Hill House te beschermen tegen de regen.

Opdrogen

Deze constructie bestaat allereerst uit een dak dat het huis beschermt tegen directe regenval. Voor de muren is een slimme oplossing gevonden. Deze constructie is gemaakt van 32,4 miljoen metalen ringen die in elkaar gehaakt zijn, net als bij een maliënkolder. Dit keer beschermen de ringen niet tegen zwaarden of dolken, maar houden ze de regen tegen, terwijl er wel lucht door kan stromen. Zo kan het gebouw langzaam opdrogen.

Het mooie aan de metalen box om het Hill House is dat het de mogelijkheid biedt om op grote hoogte om het gebouw en zelf boven het dak te wandelen. Zo kun je het prachtige werk van Charles Rennie Mackintosh op unieke wijze bewonderen. YouTuber Tom Scott maakte een mooie video over het huis en zijn bijzondere maliënkolder.

Maliënkolder voor uniek Schots landhuis

Maliënkolder voor uniek Schots landhuis