Vijf insider tips voor Edinburgh

uitzicht over Edinburgh

Vanaf vandaag (7 augustus) begint in het Schotse Edinburgh het Fringe Festival. Dat is al een reden genoeg om de stad te bezoeken, maar Edinburgh heeft nog veel meer te bieden. Skyscanner, dat zijn hoofdkantoor in deze stad heeft, maakte 5 insider tips.

1. National Museum of Scotland

Kijk niet gek op als het regent in Schotland. Het land staat niet voor niets bekend om zijn ‘pouring cats and dogs’. Op dagen die in het water lijken te vallen is het National Museum of Scotland een prima uitvalsbasis. Hier vind je misschien wel de meest uiteenlopende kunstcollectie van het land. Cultuur, natuur, wetenschap, technologie en design – alle vormen zijn er vertegenwoordigd. Treed binnen in de glazen galerie en maak zelf een keus uit het zeer diverse aanbod. Verwonder je bijvoorbeeld aan mummiemaskers en sarcofagen in de catacombe. Of neem zelf plaats in een Formule 1-auto op het circuit van Schotland. Alles kan, alles mag.

2. Camera Obscura and World of Illusions

Deze oudste attractie van Edinburgh verdient absoluut een bezoekje. Bovenop Royal Mile vind je een uitkijktoren die niet alleen een prachtig uitzicht biedt over de stad, maar ook vijf verdiepingen aan allerlei optische illusies biedt. Spiegels die je schots en scheef laten vervormen, tunnels die langer lijken dan ze eigenlijk zijn en Escher-achtige constructies doen je van verbazing in verbazing vallen. Zien is in Camera Obscura and World of Illusions zeker niet geloven.

3. Voor foodies: The Scran & Scallie en Timberyard

Trek. Dat krijg je van al die indrukken. En als je dan gaat eten, wil je wel zeker weten dat je wat goeds krijgt. Met een keuze voor The Scran & Scallie zit je alvast gebakken. Geleid door Michelin-koks krijg je hier altijd verse gerechten voorgeschoteld. Met lokale, verse seizoensproducten van hoge kwaliteit. Maar ook voor Schotse klassiekers als cottage pie en chicken liver parfait kun je hier prima terecht.

Ga je liever voor een industriële ervaring? Schuif dan aan bij Timberyard, een authentiek pakhuis met een prachtige tuin op het zuiden. Dat betekent ’s middags opwarmen aan de zon en ’s avonds aan de prachtige houtoven. Neem plaats en laaf je aan de producten van lokale, onafhankelijke leveranciers, voorzien van kruiden en eetbare bloemen die ter plekke in de tuin groeien.

4. Jupiter Artland

Een landschapstuin in de top vijf? Dat verwacht je misschien niet zo snel. Maar als je er dit jaar ook maar eentje bezoekt, laat het dan Jupiter Artland zijn. The Guardian plaatste deze tuin al bij de tien mooiste van Europa. En dat is volledig terecht. De combinatie van met gras bedekte heuvels en de prachtigste kunstwerken maken dit bovendien tot een heerlijke bestemming als je op stap bent met kinderen. In Jupiter Artland vier je het leven pas echt.

5. Whisky Experience

Whisky hoort bij Schotland als tulpen bij Nederland. Wat is er dan mooier dan je voor een middag helemaal over te geven aan de geneugten van deze bijzondere drank? In een voormalig schoolgebouw huist een multimediacenter dat je alles vertelt over hoe whisky wordt gemaakt – van gerst tot de fles. Tentoonstellingen, shows en tours zijn er om je te laten onderdompelen – niet letterlijk overigens – in onder meer de grootste collectie aan maltwhisky’s ter wereld. Uiteraard hoort proeven ook tot de mogelijkheden en sluit je af met een maaltijd in het restaurant. Met whisky, als je dat wilt.