Tips om je huis koel te houden in de zomer

foto: shutterkoning
De zomers in Nederland lijken steeds warmer te worden. Daarom is het slim om je huis te wapenen tegen de hitte. Wij geven je een aantal tips.

Het hangt natuurlijk helemaal af van wat voor huis je hebt, als je kijkt naar de mogelijkheden. Bij een huurhuis mag misschien niet alles of wil je geen grote investeringen doen en bij een koophuis krijg je wellicht te maken met de eisen van een VvE of welstandscommissie. Daarom zijn onze tips zo divers mogelijk, zodat het ook voor jou van toepassing is.

De mogelijkheden zijn grofweg in drie categorieën onder te verdelen: het blokkeren van zonlicht, het luchten van je huis en gebruik maken van apparaten. Het fijne is dat je deze zaken kunt combineren om tot een nog beter resultaat te komen. Zo is er voor elk huis en elk budget wel iets mogelijk.

Blokkeren van zonlicht

Zonlicht in je huis zorgt in de zomer voor warmte. Dat is tot op bepaalde hoogte comfortabel, maar tijdens een hittegolf zorgt het dat de temperatuur in huis te hoog oploopt. Bovendien kan zonlicht zorgen voor verkleuringen van meubels, schilderijen, boeken en andere waardevolle spullen in huis.

Het is effectief om een ouderwets zonnescherm aan je huis te bevestigen, maar dit is wel een kostbare investering. Zeker als je dat wilt doen bij alle ramen waarop de zon staat. Het is dus vaak handiger om binnenshuis de zon tegen te houden. Voor de hand liggend zijn gordijnen en rolgordijnen. Deze hebben wel als nadeel dat ze je zicht blokkeren en al het licht tegenhouden. Een goed alternatief zijn shutters van Shutterkoning. Deze houden zonlicht tegen, maar laten je wel naar buiten kijken en laten ook daglicht door. Je zou shutters kunnen zien als een rij met kleinere zonneschermen.

Luchten van je huis

Als je thuis bent, zijn er diverse trucjes die je uit kunt halen om je huis koeler te maken in de zomer. Het principe erachter is heel eenvoudig en heeft alles te maken met de warmte van de lucht. Vuistregel is eigenlijk dat als het binnen koeler is dan buiten je het best alles dicht kunt laten en als het buiten koeler is zet je juist ramen en deuren open. Vaak komt dat neer op alles overdag dicht laten en wijd open zetten als de zon (bijna) onder is. Zorg wel dat je alles veilig openzet en inbrekers geen kans geeft.

Apparatuur

Tot slot zou je ook kunnen investeren in apparatuur om je huis koel te houden. Er is van alles te koop: van airco’s tot ventilatoren. Bedenk wel dat al deze apparaten vaak ook een keerzijde hebben. Ze verbruiken veel stroom en generen soms zelf ook warmte. Bij airco’s moet je ook rekening houden met afvoer van de warmte via bijvoorbeeld een buis. Ook maken deze apparaten vaak geluid.