Humor staat centraal bij Rademakers Gallery

Bart Eysink Smeets - Drol
Bart Eysink Smeets – Drol

Vanaf 13 september kun je bij Rademakers Gallery terecht voor de expositie HaHaHa, over humor in de kunst. Een aantal jonge kunstenaars toont werken die subtiel balanceren tussen een lach en een traan.

Humor in de kunst is van alle tijden. Denk maar aan de absurde werken van bijvoorbeeld Jeroen Bosch, Arcimboldo, en Marcel Duchamp. Op vaak directe, maar soms ook subtiele wijze, verwerkten zij humoristische effecten in hun schilderijen en sculpturen. Ook hedendaagse kunstenaars gaan vaak op deze manier te werk. Rademakers Gallery toont daarvan een mooi overzicht.

Voetstuk

Bij HaHaHa zie je werk van Bart Eysink Smeets, Eka Acosta en de recent afgestudeerde Leonie Schneider en Jessi Strixner. Iedere kunstenaar heeft zo zijn of haar eigen opvatting van humor en weet ook andere emoties aan te spreken. Zo zoekt Bart Eysink Smeets (1988) schoonheid en humor in het alledaagse. Dat doet hij door doodgewone voorwerpen op een voetstuk te plaatsen.

Zo zie je van hem een drol gemaakt van prachtig glanzend Belgisch hardsteen en de Yellow Rocking Chair die heel veel weg heeft van een kindertekening. Voor de Editions van Rademakers Gallery maakt Bart Eysink Smeets ‘Used Ashtray’. Een gebruikte asbak van goudkleurig polyester in een oplage van vijftig.

Familie

Het werk van Leonie Schneider (1993) valt op door de bonte stoet personages die deels gebaseerd zijn op haar familie. De stijl doet denken aan stripboeken, maar dan uitvergroot. Wie goed kijkt, ziet allerlei absurde situaties die afwijken van klassieke denkbeelden over het gezin en familierollen. Ook het feit dat Schneiders atelier in de Schilderswijk staat zie je terug. De werken van Leonie Schneider zijn genomineerd voor de prestigieuze Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2020.

Jessi Strixner (1992) begon als klassiek houtsnijder. Na het behalen van haar meestertitel heeft ze het traditionele werken achter haar gelaten en is ze haar eigen weg gaan zoeken. Haar verzameling kleding uit de jaren ’80 was een grote inspiratiebron voor de serie kledingstukken van linde- of eikenhout. Zo maakte ze bijvoorbeeld discojasjes, een zuidwester en een beha van hout.

HaHaHa, over humor in de kunst, Rademakers Gallery
13 september – 24 oktober 2020
Opening 13 september om 15.00 in aanwezigheid van de kunstenaars
KNSM-Laan 291
Amsterdam

Bart Eysink Smeets - Hump boulders
Bart Eysink Smeets – Hump boulders
Bart Eysink Smeets - Yellow rocking chair
Bart Eysink Smeets – Yellow rocking chair
Leonie Schneider - Better bend than break
Leonie Schneider – Better bend than break
Jessi Strixner - Disco Jacket -Pink
Jessi Strixner – Disco Jacket -Pink
Jessi Strixner - Disco Jacket -Saturday night
Jessi Strixner – Disco Jacket -Saturday night
Jessi Strixner - Rain coat
Jessi Strixner – Rain coat
Jessi Strixner - Tennissocke IV
Jessi Strixner – Tennissocke IV