Jimmy Nelson documenteert inheemse volkeren

Jimmy Nelson - Rademakers Gallery

Vanaf 5 oktober presenteert de Amsterdamse Rademakers Gallery werk van de Nederlands-Britse fotograaf Jimmy Nelson. Tijdens de expositie Only New toont hij kleurrijke portretten van inheemse volkeren die hij maakte voor zijn nieuwe boek.

Al eerder schreven we over Jimmy Nelson. De fotograaf heeft veel bekendheid gekregen met het boek Before They Pass Away. Hierin zie je portretten van volkeren van over de hele wereld die nog vrijwel onaangetast zijn door de oprukkende Westerse cultuur en bijbehorende consumptiemaatschappij. Sinds 2016 heeft Nelson weer 7 nieuwe reizen gemaakt en is hij begonnen aan een tweede fotoboek, dat in het najaar van 2018 zal verschijnen.

Cultureel erfgoed vastleggen

Voor zijn nieuwe boek wil hij 35 unieke volkeren bezoeken. Van de Pataxo in de diepe jungle van de Amazone tot de Laylap in Buthan en van de Khanys rendierherders in het noorden van Siberië tot de geïsoleerde Mundari in Zuid-Soedan. Behalve foto’s maken, wil hij de mensen ook interviewen en filmen. Het doel van Nelson is om bijzonder cultureel erfgoed vast te leggen, voor nu en voor de toekomst. Hij wil vastleggen wat dreigt te verdwijnen.

Alle uithoeken van de wereld

Al 8 jaar reist Jimmy Nelson de hele wereld over. Hij zoekt afgelegen plekken op om volkeren te fotograferen in hun pure schoonheid en culturele uiterlijke verschijningen. Zijn project Before They Pass Away moet aan de ene kant een visueel naslagwerk worden voor toekomstige generaties, terwijl het anderzijds ook is bedoeld als eyeopener voor de gefotografeerde mensen zelf. Nelson wil ze laten realiseren hoe belangrijk hun cultuur is.

Over de fotograaf

Jimmy Nelson (1967) fotografeert al meer dan 30 jaar. Sinds 1997 werkt hij ook in opdracht en fotografeert hij unieke culturen met een traditionele vijftig jaar oude plaatcamera. Met zijn project Before They Pass Away exposeert de fotograaf wereldwijd in musea en galeries. Daarnaast is zijn werk in meer dan duizend magazines gepubliceerd.

Only New is van 5 oktober t/m 5 november te zien in de Rademakers Gallery.

Rademakers Gallery
KNSM-laan 291
Amsterdam
Geopend: donderdag t/m zondag van 12:00 tot 17:00 uur

Jimmy Nelson - Rademakers Gallery

Jimmy Nelson - Rademakers Gallery

Jimmy Nelson - Rademakers Gallery