Beeldend kunstenaar en fotograaf Jesse Faber brengt voor het eerst een fotografieboek uit. Het boek Die Kunst ein Mensch zu sein bestaat uit een serie gemaskerde portretten. Gelijktijdig met de lancering wordt in Galerie BMB ook zijn werk tentoongesteld.
De gemaskerde portretten van Jesse Faber zijn in een boek gebundeld ter gelegenheid van Faber’s 20-jarig jubileum als kunstenaar. Het werpt nieuw licht op zijn veelzijdigheid als kunstenaar. Speciaal voor deze gelegenheid schreef auteur en journalist Arnon Grunberg het inleidende essay van het boek.
Het thema identiteit
Die Kunst ein Mensch zu sein is een reactie op een dialoog tussen twee beroemde Duitse kunstenaars. Joseph Beuys zei ooit: “Jeder Mensch ist ein Künstler”. Daarop reageerde Martin Kippenberger met “Jeder Künstler ist ein Mensch”. Faber heeft de dialoog tussen Beuys en Kippenberger visueel gemaakt door zijn modellen te maskeren met allerlei alledaagse materialen. Door deze gedaanteverandering wordt hun ware identiteit verborgen.
Faber speelt op een humoristische maar ook serieuze wijze met het thema identiteit in het dagelijks leven. Vragen die hem hierbij inspireren zijn “Kunnen we wel echt zijn wie we zijn? Of dragen we een masker om onze ware identiteit te verbergen en tonen we aan de buitenwereld een ander gezicht?”.
Oude en nieuwe portretten
Het fotoboek bestaat uit een selectie van de gemaskerde portretten, die Faber in de jaren ’90 met een 6×6 Hasselblad-camera schoot. Naast deze oudere foto’s bevat het boek ook een serie nieuwe gemaskerde portretten, met onder anderen twee van de oorspronkelijke modellen.
Korte expositie in Galerie BMB
Die Kunst ein Mensch zu sein wordt op zaterdag 23 en zondag 24 november gepresenteerd in Galerie BMB in combinatie met de gelijknamige tentoonstelling van verschillende fotoportretten uit het boek. Zowel het boek als de portretten zijn daar te koop. Het boek kost € 35 en is na de tentoonstelling verkrijgbaar in geselecteerde Nederlandse boekhandels en via Lecturis.nl.
Galerie BMB (Kerkstraat 129a, Amsterdam) is beide dagen geopend van 13.00 tot 18.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.
Op zondag 24 november om 16.30 uur is er ook een artist talk. Jesse Faber gaat dan in gesprek met Gili Crouwel, curator en founder van The Gallery Club – platform voor fotografie. Na afloop van het gesprek is er een borrel en kun je luisteren naar funky sounds van DJ/producer Jazzfunked.
Over de kunstenaar
In het werk van kunstenaar Jesse Faber (Amsterdam, 1973) staat de expressie van het menselijk gezicht centraal: de emoties die een gezicht vertoont of juist verbergt. Na zijn opleiding Audiovisueel aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (cum laude afgestudeerd in 1999) heeft Faber zich veel beziggehouden met visuele media. Niet alleen als beeldend kunstenaar en fotograaf, maar ook als maker van tv-programma’s en films. Daarnaast organiseert hij als projectleider voor de Peter Faber Stichting educatieve en multimediale projecten voor jongeren. Het werk van Jesse Faber is tentoongesteld in Amsterdam, Londen, Basel, New York en Miami.