Bijzondere verhalen over Anthony Bourdain

Over de Kook

Jarenlang was Tom Vitale regisseur en producer van de televisieprogramma’s met Anthony Bourdain. Na de tragische dood van de beroemde tv-kok besloot Tom zijn verhalen op papier te zetten. Het boek Over de Kook geeft een intrigerend inkijkje in het leven van Bourdain.

De serie reisprogramma’s met Anthony Bourdain waren geniaal vanwege een aantal beproefde ingrediënten: exotische locaties, exotisch eten en de grillen van de presentator. Soms was hij laaiend enthousiast, maar vaak ook cynisch of zelfs chagrijning. Dit maakte zijn persoonlijkheid op het scherm alleen maar authentieker en charmanter.

Gevaar

Dat was terug te zien in de kijkcijfers en waarderingen. Deze resulteerden vervolgens in steeds ambitieuzere reizen vol gevaar. Als iemand die tijdens zo’n reis vaak in de buurt was van Anthony Bourdain kan Tom Vitale als geen ander vertellen hoe zo’n reis eraan toeging. Als lezer reis je mee naar landen waar een kook/reisprogramma eigenlijk niets te zoeken heeft. Zoals Libië of Congo-Kinshasa waar de dreiging van geweld bijna voelbaar is of Iran waar de anti-Amerikaanse sentimenten zomaar om kunnen slaan. Het leverde wel fantastische televisie op en het levert nu weer net zo goede verhalen op.

Bizarre reizen

Het boek dat Tom Vitale heeft geschreven over zijn bijzondere band met Anthony Bourdain is eigenlijk van alles tegelijk. Over de Kook is een biografie van Bourdain, een autobiografie van Vitale, een kijkje achter de schermen bij een geliefde tv-show en een serie verslagen van bizarre reizen. Mooi zijn de anekdotes waarin het team steeds moet improviseren om de aflevering tot een goed einde te brengen en hoe Bourdain in deze chaos altijd onverschillig blijft.

Heel soms lukt het Tom om door het pantser van Bourdain heen te breken en zien we opeens de ware en menselijke kant van de beroemde kok, schrijver en tv-maker. Ondanks zijn fascinatie voor de dood en de vele grappen die hij erover maakte, kwam zijn eigen overlijden voor iedereen als een schok. Over de Kook is een prachtig eerbetoon aan de unieke Anthony Bourdain.