Fotograaf Jan Stel bezoekt achtergelaten gebouwen

Jan Stel - Museum aan het Vrijthof
Jan Stel – Steel Giant 03

Museum aan het Vrijthof in Maastricht presenteert vanaf 22 juni Manmade/No Human van kunstfotograaf Jan Stel. De tentoonstelling bestaat uit 75 prachtige foto’s van verlaten gebouwen.

Het gaat hier om specifieke gebouwen die ooit het middelpunt waren van bedrijvigheid, zoals een oude gashouder, staalfabriek, koeltoren, elektriciteitscentrale, wijnkathedraal en casino. Nu zijn deze locaties stil en vergeten. Op indrukwekkende wijze toont Jan Stel de schoonheid van het verval dat is ingetreden nu de mens is vertrokken. De afgelopen twintig jaar heeft hij in binnen- en buitenland een groot aantal van deze vergeten locaties gefotografeerd.

Vergane glorie

De fotograaf is gefascineerd door de esthetiek van vergane glorie. Het is iets waar zijn werk om draait. De geschiedenis van kostbare, authentieke gebouwen en de afwezigheid van mensen en verloren vakmanschap spelen hierbij een prominente rol. Het achtergelaten verleden wordt gefotografeerd met puur, natuurlijk licht, zonder flits of studiolampen.

De intrigerende foto’s weerspiegelen de filosofische visie van Jan Stel, waarbij de inbreng van mens en maatschappij duidelijk voelbaar is. Verlaten gebouwen raken immers langzaam in verval en kunnen verdwijnen, worden door de natuur overgenomen of krijgen een nieuwe bestemming met toekomstperspectief. Een proces dat al heeft plaatsgevonden of nog gaande is.

Carrière

Jan Stel (Purmerend, 1970) is een autodidactisch fotograaf. Al op jonge leeftijd begon hij met tekenen en illustreren. Ook pionierde hij met graffiti. Niet veel later raakte hij geïnteresseerd in fotografie en ontwikkelde hij direct een eigen stijl. Zijn autonome werk is internationaal bekroond en opgenomen in de collecties van bedrijven en privéverzamelaars.

Museumbezoek

Museum aan het Vrijthof laat bij de tentoonstelling ook nog nooit eerder getoond werk van jan Stel zien. Voor de expositie vormen de tien kabinetten en stijlkamers van het monumentale museum een passend decor. Manmade/No Human is te bezoeken van 22 juni tot en met 15 september 2019. Eerder schreven we trouwens over dezelfde expositie in Hotel Arena. In dat artikel staan nog meer mooie foto’s van Jan Stel.

Museum aan het Vrijthof
Vrijthof 18
Maastricht

Jan Stel - Museum aan het Vrijthof
Jan Stel – Chambre du Commerce 01
Jan Stel - Museum aan het Vrijthof
Jan Stel – Cooling Tower – Circulating
Jan Stel - Museum aan het Vrijthof
Jan Stel – Fabrica Textile 01
Jan Stel - Museum aan het Vrijthof
Jan Stel – Le Gazomètre 04
Jan Stel - Museum aan het Vrijthof
Jan Stel – Le Gazomètre 05

Alle foto’s © Jan Stel, via Museum aan het Vrijthof