Zo makkelijk koop je volgers op Instagram

likes en followers kopen was nog nooit zo simpel
Foto: Alexey Kovalev

In Rusland is het nu nog makkelijker om je populariteit op social media te vergroten. Op steeds meer plekken in het land staan machines waarmee je heel simpel likes en volgers koopt.

Voor 50 Roebel (dat is 79 cent) koop je al 100 likes op Instagram. Heb je wat meer te besteden, dan kun je 101 Roebel (€1,59) 100 volgers kopen. Ook voor het in Rusland populaire netwerk VK kun je likes kopen.

Natuurlijk was het al mogelijk om online likes en volgers te kopen, maar dit is een opvallende nieuwe stap. Er heerst een groot taboe op het aanschaffen van nepvolgers. Niemand zal ook toegeven dat hij of zij het doet, maar vaak is het allemaal net even te opvallend. Zo zie ik ook regelmatig Nederlandse accounts die er opeens heel veel volgers bij hebben. Als je dan gaat kijken wie die volgers zijn, dan zie je toch wel vaak fake-profielen voorbijkomen. Ook zijn er tegenwoordig tools als Hypeauditor waar je kunt checken of iemand niet eerlijk aan zijn of haar volgers komt. Het zal je verbazen hoe veel accounts niet helemaal eerlijk zijn.

Openbaar en laagdrempelig

Het grote verschil in dit geval is het feit dat het zo openbaar en laagdrempelig is. In plaats van op een schimmige website, zijn de likes nu gewoon in het winkelcentrum te koop. Hiermee lijkt ook het taboe een beetje te verdwijnen en worden nepvolgers dus steeds normaler. Geloof dus niet alles wat je ziet op social media. Bij Mixed Grill zijn we overigens altijd op zoek naar echte volgers die onze berichten op Instagram kunnen waarderen. Neem eens een kijkje op @mixedgrillnl.