Rogier Roeters: Instagram-ster in Museum Voorlinden

Achter deze wolk schijnt de zon - Rogier Roeters - © Bram Vreugdenhil
Achter deze wolk schijnt de zon – Rogier Roeters – © Bram Vreugdenhil

Museum Voorlinden pakt vanaf 10 juni groots uit met maar liefst drie tentoonstellingen. Bij twee ervan staat een Nederlandse kunstenaar centraal. Een daarvan is Rogier Roeters die een geslaagde overstap van Instagram naar het museum maakt.

Met 130.000 volgers is Rogier Roeters een hit op Instagram. In hoog tempo deelt hij daar zijn tekeningen, die grappig en herkenbaar en soms ook over het randje zijn. Ook Voorlinden-directeur Suzanne Swarts is fan. Tot haar verrassing zag zij plots een post over ‘haar’ museum voorbijkomen op de feed van Roeters. Dit bleek de aanzet tot een samenwerking die resulteerde in een heuse expositie in het museum.

Zwembad

Die bewuste post van Rogier Roeters was een tekening van het beroemde zwembad in Voorlinden met de tekst “I went to Voorlinden and all I got waren 623 foto’s van mezelf in een zwembad”. Iedereen die het museum kent zal dit herkennen. Daarnaast is het een grappige verwijzing naar de T-shirts met soortgelijke teksten in goedkope toeristenwinkels. Het is ook zeer kenmerkend voor het werk van Rogier Roeters. Quotebare humor voor ingewijden met vaak een dubbele laag erin aangebracht. Roeters blinkt hierin uit en is hierbij ook nog eens enorm productief.

De expositie van Rogier Roeters in Museum Voorlinden lijkt in eerste instantie klein, omdat deze slechts één ruimte beslaat. Maar schijn bedriegt. In de ruimte hangen maar liefst 2500 werken (een selectie uit 6500 werken). Allemaal stuk voor stuk uniek en vrijwel allemaal enorm grappig. Degene die niet grappig zijn, zetten juist weer aan tot nadenken of houden je een spiegel voor. En dan heb je ook nog de categorie seksueel expliciete tekeningen die alle thema’s vertegenwoordigen. Het mooie is dan je stiekem een ranzige tekst kunt lezen terwijl je doet alsof je naar een fles Zwitsal staat te kijken.

Neon

Het geheel is behoorlijk overweldigend. Zoveel grappen, emoties en herkenbare situaties in één ruimte is echt een overdonderende ervaring. Neem er dus de tijd voor, laat je ogen ronddwalen of pak een van de aanwezige verrekijkers om de tekeningen bij het plafond te bewonderen. Naast de bekende tekeningen van stift op papier zijn er ook enkele neon-werken te zien. Deze zijn speciaal voor het museum gemaakt en passen goed bij het geheel. Verder vind je in de kamer ook een kast met daarin nog veel meer tekeningen en beeldschermen waarop korte video’s worden getoond. Dit zijn een oudere experimenten van de kunstenaar, die minstens zo absurd zijn als zijn tekeningen.

Vergeet ook zeker niet je exit te maken door de gift shop, want daar is geweldige Rogier Roeters-merch te koop. Loop daarna nog even om het museum heen naar het café in de safaritent. Daar hangt tussen de bomen ook nog een mooie wolk van Roeters. De tekeningen van Rogier Roeters zijn te zien van 10 juni tot en met 24 september 2023. In diezelfde periode kun je ook kijken naar het werk van Alex Katz en Maarten Baas.

Foto | photo: Tomas van Oorschot
Foto: Tomas van Oorschot
Portret van de kunstenaar bij Voorlinden | portrait of the artist at Voorlinden Foto | photo: Bram Vreugdenhil
Portret van de kunstenaar bij Voorlinden | portrait of the artist at Voorlinden
Foto | photo: Bram Vreugdenhil
Collage Rogier Roeters 1 - Foto Tomas van Oorschot
Foto Tomas van Oorschot