Pablo Lücker maakt statement tegen Instagram

Pablo Lücker
Foto’s © Milan Gino

Kunstenaar Pablo Lücker heeft net als zovelen een haat-liefdeverhouding met Instagram. Dit deed hem besluiten om op radicale wijze zijn oude account te verwijderen en opnieuw te beginnen.

Sinds kort is het mogelijk om het aantal likes van je berichten te verbergen, maar Instagram zou eigenlijk veel verder moeten gaan dan dat. Nu draait het op het platform nog te veel om likes en volgers, terwijl het zou moeten gaan om mooie beelden, humor, inspiratie en herinneringen.  Pablo Lücker neemt de gedurfde stap om alles wat hij opgebouwd heeft achter zich te laten en helemaal opnieuw te beginnen met een nieuw account: @houseofpablolucker. Hiermee laat hij 10 jaar, 143.000 volgers en 1.295 posts achter zich.

Het afscheid nemen van zijn oude account ging gepaard met een spectaculaire actie, waarbij Pablo Lücker een geprinte versie van zijn Insta-feed met een vlammenwerper in de fik steekt. De as is vervolgens gebruikt om verf van te maken en met deze verf maakte Lücker een nieuw schilderij met de titel Don’t let numbers define you. Dit werk is te bewonderen in de galerie van de kunstenaar aan de Keizersgracht.

Reflectie

Over deze actie zegt Pablo Lücker het volgende: “Dit is voor mij een moment van reflectie. Ik laat als artiest te veel van de cijfers afhangen: het krijgen van meer volgers, het krijgen van meer likes. Daar wil ik in de toekomst anders mee omgaan. Kunst heeft als geen ander de kracht om mensen aan het denken te zetten. Ik vind het tijd voor een reset en een heroverweging van ons social media gebruik. Het lijkt gratis, maar we betalen met onze tijd. Dit is trouwens ook een sociaal experiment: wat gebeurt er als iemand na tien jaar een account met 143.000 volgers verwijdert en opnieuw begint? We gaan het zien! Ik ben in elk geval klaar voor de volgende creatieve stap als artiest. Het gaat me niet meer om de cijfers, maar om de kwaliteit.”

Het idee voor de actie ontstond nadat Radio 538-DJ’s Bas Menting en Mart Meijer hem uitdaagden. Tijdens de Avondshow met Bas en Mart spraken ze over de nieuwe functie van Instagram om likes uit te schakelen en hoe belangrijk volgers en interactie op social media zijn voor een artiest. Te belangrijk, was Pablo’s conclusie. Met het deleten van zijn account wil hij een statement maken en awareness creëren voor de manier waarop we met social media omgaan.

Pablo Lücker

Pablo Lücker

Pablo Lücker