Verontrustende foto’s van ijsberen in verlaten dorp

ijsberen
Alle foto’s © Dmitry Kokh

In het najaar van 2021 maakte de Russische fotograaf Dmitry Kokh een reis door het noordoosten van Siberië. Op het eiland Koljoetsjin deed de fotograaf een bijzondere ontdekking. In de gebouwen van een verlaten poolstation woont nu een groep ijsberen.

In het Tsjoektsjisch, de taal van de lokale bewoners van dit deel van Rusland, staat de naam van het eiland voor ‘oude mannelijke walrus met boze geest‘. Het was dan ook de walrus die de leden van de expeditie dachten aan te treffen bij hun bezoek aan Koljoetsjin. IJsberen komen in deze regio namelijk vooral voor op het veel noordelijker gelegen eiland Wrangel.

Zuidwaarts

Waarschijnlijk zijn de beren door de relatief koude zomer zuidwaarts getrokken en zodoende uitgekomen op Koljoetsjin. In de verlaten huizen van het pool- en weerstation vonden de dieren een schuilplaats. Het zorgt voor unieke beelden, die zowel vertederen als verontrusten. De ijsberen zijn zeer fotogeniek, maar ze verkeren wel op een plek waar ze eigenlijk niet horen te zijn. Zeker omdat er op de foto’s geen sneeuw en ijs te zien is.

Met de foto van de beer die op haast relaxte wijze uit het raam hangt, verdiende Dmitry Kokh terecht een prijs bij een fotowedstrijd van National Geographic. Je kunt de fotograaf financieel steunen door een print te kopen op zijn website. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reizen en foto’s van Kokh, dan kun je hem volgen op Instagram.

ijsberen

ijsberen

ijsberen

ijsberen

ijsberen

ijsberen

ijsberen