De Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman staat internationaal bekend vanwege zijn grote, opvallende sculpturen in de openbare ruimte. Het stadspark bij Museum Jan Cunen in Oss wordt momenteel ook door een exemplaar opgeluisterd: Mickey The Pig, een enorm opblaasbaar varken dat metershoog tussen de bomen hangt.
Al vaker schreven we over het werk van Florentijn Hofman (Delfzijl, 1977). Na een kingsize rubberen eend in Hongkong, een gebreide reuzenoctopus in Shenzhen, een groot geel konijn in Örebro en een gigantisch drijvend nijlpaard in de Theems is nu tijdelijk het stadspark bij Museum Jan Cunen aan de beurt. Tot en met 1 juli zal Mickey The Pig daar te zien zijn. Het opblaasbare varken, dat eerder op ander plekken te zien was, is typerend voor het megalomane handschrift van Hofman. Tegelijkertijd vormt het een mooie verwijzing naar het varken als icoon van de Brabantse vleesindustrie. Het kunstwerk sluit daarom helemaal aan bij de huidige expositie We Are Food – Over de kunst van voedsel.
Opblaasbaar
De opblaassculpturen van Hofman hebben iets magisch. In opgevouwen toestand bestaan zijn kunstwerken eigenlijk nog niet, maar zodra er lucht in wordt geblazen, komen ze tot leven. De felle kleuren, het formaat en het materiaal zorgen voor een vrolijk beeld. Florentijn Hofman denkt dat dit onder andere komt door de associatie met springkussens. Mensen krijgen er een glimlach van op hun gezicht.
Tijdelijke kunst
Vanwege het gekozen materiaal gaat het kunstwerk maar tijdelijk mee en dat past precies bij de visie van Hofman. Hij houdt van tijdelijke kunst. Je verandert een omgeving even op drastische wijze en daarna berg je het werk weer op. Dit brengt bij een toeschouwer vaak meer teweeg dan een kunstwerk dat er altijd is. Hofman plaatst zijn werk trouwens het liefst in de openbare ruimte, omdat iedereen er dan van kan genieten. Buiten is van ons allemaal.
Beeldrijm
In het werk van Hofman komen verschillende beeldelementen vaak op associatieve wijze samen. Zo ook bij Mickey The Pig. Het dier refereert onder meer aan de hoes van Pink Floyds album Animals, waarop een varken boven een krachtcentrale zweeft. Verder laat Hofman zich graag inspireren door beeldjes en andere prullaria die hij op rommelmarkten in het buitenland koopt. In zijn atelier staan bijvoorbeeld een klein plastic varkentje en een figuurtje van Mickey Mouse waar de oren vanaf zijn gevallen. Toen hij deze samenvoegde, ontstond het idee voor Mickey The Pig. De grote oren zullen het varken laten zweven.
Over de kunst van voedsel
En nu zweeft Mickey The Pig dus in de buurt van Museum Jan Cunen. Het kunstwerk sluit, zoals eerder gezegd, mooi aan bij de tijdelijke tentoonstelling We Are Food. Door middel van een ruime selectie kunstwerken wil het Brabantse museum bezoekers op een nieuwe en ongewone manier naar voedsel laten kijken. Hoewel we er dagelijks mee te maken hebben, gaan we desondanks gecompliceerd om met eetwaar. De tentoonstelling met werk van voornamelijk Nederlandse en ook enkele buitenlandse kunstenaars ontregelt, prikkelt en verrast. Het wil vragen oproepen en ons laten nadenken over ons voedsel.