Olafur Eliasson ontwerpt lamp voor IKEA

Olafur Eliasson ontwerpt lamp voor IKEA
Foto’s IKEA

Met zijn goede doel Little Sun zet kunstenaar/ontwerper Olafur Eliasson zich in voor kunstlicht op plekken waar geen elektriciteit voorhanden is. Samen met IKEA heeft Little Sun nu een collectie lampen voor thuis uitgebracht die op zonne-energie werken.

Little Sun, opgericht door Olafur Eliasson en ingenieur Frederik Ottesen, is een organisatie die zich inzet om meer mensen toegang te geven tot zonne-energie. Het gaat om gemeenschappen zonder reguliere toegang tot elektriciteit, voornamelijk in Sub-Sahara Afrika. De samenwerking tussen Little Sun en IKEA maakt de kracht van de zon tastbaar in mooie en doelgerichte designobjecten. De collectie heet SAMMANLÄNKAD en is ontworpen om mensen zonne-energie te laten ervaren in een hun eigen huis. Hierbij willen ze het potentieel van de zon als alternatieve energiebron voor het aandrijven van alledaagse voorwerpen benadrukken.

Baan van de aarde

Het ontwerp voor de tafellamp is geïnspireerd op de baan van de aarde om de zon, waarbij de lichtbron de vorm heeft van een halve bol. Het effect van een stralende zon wordt versterkt door de weerkaatsing van een spiegel. Het metalen frame en de ringen zijn verstelbaar en de lichtbron kan ook van de standaard worden verwijderd om als zaklamp te gebruiken. De kleinere draagbare lamp kan buitenshuis worden gebruikt, met een handige gele riem die overdag aan ramen of een rugzak kan worden gehangen om op te laden.

Olafur Eliasson: “Als we in het komende decennium willen overstappen naar een wereld die wordt aangedreven door hernieuwbare energie, moeten we iedereen de kans van zonne-energie laten inzien. Zonlicht lijkt onzichtbaar, maar zonne-energie stelt ons in staat om het onzichtbare zichtbaar te maken. De samenwerking met IKEA ondersteunt onze missie om het bewustzijn voor toegang tot energie te vergroten en herinnert ons eraan dat we het potentieel hebben om onze wereld mede vorm te geven.”

De collectie zal in april te vinden zijn in de winkels van IKEA.