Muziektips voor het weekend (deel 126)

The Callous Daoboys
The Callous Daoboys. Foto: Grant Butler

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Voor elk wat wils dus. Geniet ervan het komende weekend en natuurlijk ook de dagen erna.

Album van de week: The Callous Daoboys

Het is de hoogste tijd voor een metalalbum als album van de week. Metal is een geliefd genre, waarin wekelijks briljante albums worden uitgebracht, maar waar in de media (en zeker op de radio) weinig plek voor is. Vandaar dat we deze week de band The Callous Daoboys in de spotlights zetten. De muziek die ze maken laat zich het best omschrijven als mathcore, maar dat dekt de lading niet volledig. Deze band is namelijk meer dan dat. Wellicht is de omschrijving Dillinger Escape Plan meets Mr. Bungle beter op zijn plek. Zelfs noemen ze Radiohead, The 1975 en Arca als inspiratiebronnen.

In ieder geval hoef je je niet te vervelen tijdens het luisteren naar Celebrity Therapist, want de ideeën en vondsten duikelen in hoog tempo over elkaar heen. Al is er ook af en toe een kort rustpuntje te ontdekken. Deze muziek omschrijven is lastig. Het is beter als je gewoon even gaat luisteren naar deze muzikale achtbaanrit.

Arctic Monkeys

Terug van weggeweest: de Arctic Monkeys. Na een succesvolle tour langs Europese festivals is het nu de beurt aan een nieuw album voor de band. Die komt uit op 21 oktober en gaat The Car heten. De eerste single is There’d Better Be a Mirrorball en klinkt veelbelovend. De bijbehorende clip is gemaakt door Alex Turner himself.

Benjamin Clementine

Ook terug van weggeweest is Benjamin Clementine. We zagen hem onlangs al opduiken in de film Dune, maar nu is er ook nieuwe muziek. En die stelt zeker niet teleur. Op 28 oktober volgt het album And I Have Been. De inspiratie voor deze plaat haalde Clementine uit de vreemde gevoelens tijdens de COVID-lockdowns.

Kendrick Lamar

We Cry Together is emotioneel gezien een van de heftigste nummers op het laatste album van Kendrick Lamar. Wie zich niet te veel stoort aan de stevige scheldpartijen hoort hoe hij een echtelijk ruzie op knappe wijze heeft weten te vertalen naar muziek. Nu is er ook een clip bij het nummer. Bijzonder is dat deze clip in één take is geschoten met live vocalen van Kendrick Lamar en Taylour Paige.

The 1975

We zijn behoorlijk verliefd op de heerlijke nieuwe muziek waar The 1975 ons de laatste weken op trakteert. Ook deze single is weer helemaal raak. Wie goed kijkt naar de video ziet daar Phoebe Bridgers in voorbijkomen.

Nieuwe albums

Kenny Beats

Normaal gesproken maakt Kenny Beats vooral producties voor anderen, maar af en toe begint hij aan eigen projecten. Louie is een eerbetoon aan de mixtapes die zijn vader maakte. Dat is de reden waarom er zulke heerlijke invloeden van 70’s soul te horen zijn.

Bill Orcutt

Laat je niet misleiden door de titel van dit album. Je hoort gewoon Bill Orcutt solo, maar dan met vier lagen gitaar over elkaar. Regelmatig doet het denken aan het werk van Philip Glass, maar dan met een beetje blues en noise eraan toegevoegd.

Niet zo nieuwe albums

Sugar – Copper Blue

Deze week al weer 30 jaar oud, maar nog steeds geweldig. Met de band Sugar presenteerde Bob Mould in 1992 energieke gitaarpop met een lekkere vleug punk. Toentertijd is de plaat overladen met lovende kritieken, maar nu dreigt Copper Blue in de vergetelheid te raken. Dat zou doodzonde zijn.

Tot slot: Mixed Grill tipt

Volg ons op Spotify en blijf op de hoogte