Muziektips voor het weekend (deel 174)

50 jaar hiphop

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende (hopelijk) zonnige weekend.

50 jaar hiphop

Deze week doen we het even anders. Er is namelijk een bijzondere verjaardag te vieren vandaag. Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat hiphop ontstond. En dat moet natuurlijk gevierd worden. Vandaar dat we geen album van de week hebben, maar hiphop in het zonnetje zetten. (Hadden we wel een album gekozen dan was dit trouwens The Hives geweest.) Er is online heel veel te vinden over de verjaardag van een van de belangrijkste genres van de laatste decennia. Het is lastig om daar iets aan toe te voegen, maar we hebben wel iets moois gevonden.

In 1997 was de Wu-Tang Clan in Amsterdam voor een optreden in de Melkweg. Hierbij was een filmploeg van TMF aanwezig. Verder kunnen we nog deze documentaire die KRS-One maakte voor de 40ste verjaardag van hiphop aanraden.

Tot slot nog een vreemd stukje televisiegeschiedenis waarin 1 legendarische rapper op de Nederlandse televisie te zien is. Helaas mogen twee in opspraak geraakte BN-ers langer op de muziek praten dan de rapper mag optreden.

Turnstile & BADBADNOTGOOD

De grootste muzikale verrassing vandaag was van twee van onze favoriete bands van de laatste jaren. Hardcoreband Turnstile maakte samen met jazzband BADBADNOTGOOD drie nieuwe versies van bekende nummers. Vooral het swingende Underwater Boi klinkt verrassend. Deze track kun je daarom ook terugvinden in onze Spotify-playlist Mixed Grill tipt.

Action Bronson

Nog meer hiphop. De charismatische Action Bronson was te gast bij de serie Tiny Desk Concert. Het optreden valt op omdat Bronson alles lijkt te geven én omdat hij een geweldige band heeft meegenomen.

Nieuwe albums

Normaal gesproken plaatsen we hier nog een aantal goede albums die deze week zijn uitgekomen. Deze week hebben we niet echt tijd gehad om alles goed te luisteren. Wel hebben we op het eerste gehoor genoten van The Hives, Bonnie ‘Prince’ Billy en Laura Groves. Het album van De Jeugd van Tegenwoordig vonden we overigens tegenvallen.