Geslaagde verfilming van Dune door Denis Villeneuve

Still uit Dune

Dune (of Duin) van sci-fi-schrijver Frank Herbert stond bekend als onverfilmbaar. Grote namen als Alejandro Jodorowsky en David Lynch probeerden het, met een mislukt project en een matige film als gevolg. Denis Villeneuve durfde het desondanks aan en weet Dune om te toveren tot een heuse blockbuster.

Kosten nog moeite werden gespaard. Allereerst was er de taak om het veelzijdige en gelaagde boek van Herbert om te zetten in een degelijk script. Dat deed Villeneuve samen met Jon Spaihts en de zeer ervaren Eric Roth. Het resultaat is inderdaad degelijk, maar mist wel wat diepgang. Villeneuve en zijn team focussen vooral op de verhaallijn rondom Paul Atreides (Timothée Chalamet), waardoor je soms het gevoel hebt dat het verhaal een kloon van blockbusters als Star Wars en Lord of the Rings is.

Wie dat echter los kan laten, komt bij Dune op alle vlakken aan zijn trekken. Denis Villeneuve weet een goede balans te vinden tussen spektakel en storytelling. Daarvoor neemt hij uitgebreid de tijd. Na 2,5 uur blijkt plots dat je als kijker pas halverwege het verhaal bent. In die tijd hoef je je geen seconde te vervelen.

Dat komt door twee sterke troeven die Denis Villeneuve speelt: de spectaculaire beelden en de uitstekende cast. Qua beeld durft de regisseur uit te pakken met groter dan grotere decors, weidse landschappen en een gigantische uitvoering van de beruchte zandworm. Maar ook over kleinere details is nagedacht. Van de manier waarop de vleugels van een soort helikopters bewegen tot de pakken die men moet dragen op de planeet Arrakis.

De cast bestaat uit louter sterren, met als gevolg dat er kleine bijrollen zijn voor acteurs die makkelijk in hun eentje een film kunnen dragen. Zo doet Stellan Skarsgård denken aan Marlon Brando in Apocalypse Now. Timothée Chalamet is echter een soort van kalm middelpunt, de perfecte antiheld waarvan je weet dat hem het een en ander te wachten staat in de toekomst. Je zou hem zelfs een soort messias kunnen noemen.

Over het verhaal willen we bewust niet te veel vertellen. Als je het boek hebt gelezen of de film van David Lynch kent, weet je een beetje wat je te wachten staat en zal je regelmatig vergelijkingen maken. Voor iedereen die nog niet bekend is met Dune is het echt beter om je te laten verrassen door deze film. Ons advies is om Dune te gaan kijken op het groots mogelijke scherm bij je in de buurt, want wat Villeneuve heeft gemaakt komt het best tot zijn recht op een flink scherm en een bombastisch luidsprekersysteem.

Still uit Dune

Still uit Dune