Muziektips voor het weekend (deel 127)

Jockstrap
Jockstrap. Foto: Eddie Whelan

De zomer lijkt op zijn einde, maar dat maakt het weekend niet minder fijn. Zo is er altijd nog mooie muziek om van te genieten. Het aanbod goede nieuwe albums is dit weekend ook behoorlijk uitgebreid. Geniet ervan!

Album van de week: Jockstrap

Jockstrap is een duo uit Londen dat bestaat uit Georgia Ellery en Taylor Skye. De muziek die ze maken laat zich niet zomaar in een hokje stoppen. De twee shoppen uitgebreid bij verschillende genres om met de ingrediënten is geheel nieuws te maken. Georgia Ellery zit ook in de band Black Country, New Road die min of meer op dezelfde manier genre-overschrijdend is. Toch is Jockstrap ook weer totaal anders. Dat komt vooral door de focus op populaire genres als pop en dance. Het experiment is minder direct hoorbaar, maar de muziek klinkt wel ambitieus en spannend. Een droomdebuut.

JID

Niet zo lang geleden bracht rapper JID zijn uitstekende album The Forever Story uit. Het leverde hem direct een uitnodiging op voor een Tiny Desk Concert. Hij nam hiervoor een zeer puike band en twee zangeressen mee zodat hij goed kon laten horen wat voor een veelzijdig talent hij is.

Wet Leg

Steve Lacy scoort wereldwijd een onverwachte, maar tegelijkertijd welverdiende hit met Bad Habit. Op bezoek bij BBC Radio 1 liet Wet Leg merken dat ze fan zijn van het nummer door een eigen versie ervan te spelen.

Björk

Björk liet onlangs weten dat op haar nieuwe album de muzikale focus zou komen te liggen bij de basklarinet en bij gabberbeats. Hoe dat uitpakt kunnen we horen op de nieuwe single atopos waarin we inderdaad beide elementen duidelijk in kunnen horen. Wat ook opvalt is dat de toon een stuk minder somber is dan op de laatste albums van de IJslandse.

Protoje

Moderne genres als reggaeton hebben klassieke reggae een beetje naar de achtergrond verdrongen, maar Protoje laat horen dat de muziek anno 2022 nog steeds springlevend is. Het nummer klinkt lekker grimmig en urgent en doet een beetje denken aan Welcome to Jamrock van Damian Marley, wat natuurlijk een groot compliment is

Phoenix

Voor hun nieuwste single werkte de Franse band Phoenix samen met Ezra Koenig van Vampire Weekend. In split screen zie je Koenig en Phoenix-zanger Thomas Mars tegelijkertijd in Parijs en Tokio. Twee steden die best wel wat met elkaar gemeen hebben.

The Waeve

The Waeve is een nieuw project van Blur-gitarist Graham Coxon en zangeres Rose Elinor Dougall die ooit in The Pipettes zat. De muziek past perfect bij het sombere herfstweer van dit weekend. In het nummer Can I Call You hoor je Coxon niet alleen gitaar spelen, maar ook luit en saxofoon. In februari verschijnt het titelloze debuutalbum van The Waeve.

Nieuwe albums

Oliver Sim

Op zijn soloalbum rekent Oliver Sim van The xx af met vele demonen. Een zwaarmoedig album dat regelmatig lichtvoetig klinkt. Vergelijkbaar met wat Bronski Beat deed in de jaren 80. Het is daarom niet vreemd dat Jimmy Sommerville te horen is in het openingsnummer.

The Afghan Whigs

In 1988 bracht The Afghan Whigs hun eerste album uit en in de jaren 90 brak de band wereldwijd door met het album Gentlemen. Toch klinkt de band anno 2022 nog steeds scherp en gedreven. Mede omdat muziek voor frontman Greg Dulli de perfecte manier is om alle ellende van de afgelopen jaren te verwerken.

Ozzy Osbourne

Good old Ozzy Osbourne lijkt al jaren in de nadagen van zijn carrière maar tovert alsnog een ijzersterk album uit zijn mouw. Heel slim nodigde hij een rits beroemde gitaristen uit die hem helpen aan moddervette riffs en strakke solo’s. Zo hoor je vanzelfsprekend Tommy Iommi en Zakk Wylde, maar ook Eric Clapton en Mike McCready.

Philip Kroonenberg

Philip Kroonenberg draait al flink wat jaren mee als muzikant, maar stond met zijn album Some More Time plots volop in de belangstelling. Dit vanwege het feit dat hij op het album op een mooie manier de ziekte van zijn vrouw verwerkte. Een herstart van zijn carrière zat er vanwege corona helaas niet in. Gelukkig dreven in de stille periode die volgende wel weer ideeën voor liedjes naar boven. De titel The Therapist verwijst naar het werk wat Kroonenberg naast muziek maken doet, maar is natuurlijk ook van toepassing op de therapeutische werking van muziek. Wat dat betreft zit je op dit album helemaal goed. Je hoort een prachtige mix van americana en 70’s-pop.