Een inktzwart portret van Sieb Posthuma

Sieb Posthuma aan het werk

Op 3 augustus 2014 is illustrator, schrijver en ontwerper Sieb Posthuma overleden. De meeste mensen zullen hem kennen van de vele kinderboeken die hij heeft gemaakt.

Sommige maakte hij helemaal zelf, zoals die over de hond Rintje, maar vaak werkte hij samen met een schrijver of verzorgde hij de illustraties zoals Een vijver vol inkt, een boek met de mooiste gedichten van Annie M.G. Schmidt.

Kostuums

Maar Sieb Posthuma deed veel meer: zo ontwierp hij decors en kostuums voor toneel en opera en deed hij ook nog heel veel vrij werk. Een voorbeeld van dat laatste is te zien in een videoportret dat Reinier van der Aart van hem maakte. In deze video zien we Posthuma aan het werk. In het begin lijkt het dat het misschien een illustratie van een kinderboek gaat worden, maar het tegendeel blijkt waar. We zien letterlijk en figuurlijk de donkere kant van Sieb Posthuma.

Reinier van der Aart (RVDA) maakte de video samen met editor Wiebe van den Ende. De muziek is het nummer Hyper-Ballad van Björk. Tot 31 augustus 2014 is een prachtige overzichtstentoonstelling van het werk van Sieb Posthuma te zien in het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Volg ons op Facebook