Onze favoriete muziek van 2022

Muziektips deel 143

2022
Foto: Unsplash

Het laatste weekend van het jaar is aangebroken. Tijd om nog één keer terug te blikken op muziekjaar 2022. Dat doen we door onze favoriete muziek van het afgelopen jaar te delen. Veel luisterplezier. Volgend jaar pakken we de draad weer op.

Beste albums van het jaar (in willekeurige volgorde)

Big Thief

Big Thief weet ons al jaren te ontroeren met hun intens mooie muziek. Ook hun laatste album Dragon New Warm Mountain I Believe In You weet alle gevoelige snaren op de juiste manier te raken. Het concert dat we van Big Thief zagen in Utrecht wakkerde de liefde voor deze band alleen nog maar verder aan.

The Smile

Thom Yorke en Jonny Greenwood van Radiohead kwamen dit jaar op de proppen met een muzikaal zijproject onder de noemer The Smile. Hiervoor vroegen ze drummer Tom Skinner als derde bandlid. Het lijkt erop dat de drie een nieuwe energiebron hebben aangeboord, want The Smile klinkt heerlijk en kan zich prima meten met het werk van Radiohead.

Lucky Fonz III

Lucky Fonz III is een van onze favoriete Nederlandstalige zangers (en ook een geliefd twitteraar). Op Hemellichamen laat hij horen wat voor prachtige dingen hij kan doen met de Nederlandse taal. Vooral liedjes als Een prachtige relatie en De Berg zijn daarvan mooie voorbeelden. De teksten zijn soms heel erg grappig, maar weten soms ook heel diep te raken. Muzikaal is het ook allemaal dik in orde, vooral als Lucky’s voorliefde voor de gabber boven komt drijven.

Elephant

Een van de grote verrassingen van dit jaar was de Nederlandse band Elephant. De band schijnt ooit begonnen te zijn als Fleetwood Mac-tribute. Die invloeden hoor je nog wel terug, maar de muziek op Big Thing is meer dan dat. Niet voor niets was hun single Calling volgens Last.fm het nummer dat we het meest luisterden in 2022.

Wet Leg

Na een paar briljante singles dropte Wet Leg dit jaar een spetterend debuutalbum boordevol aanstekelijke indierock, mooie teksten en een geweldige wisselwerking tussen de twee frontvrouwen van de band.

Vikingur Ólafsson

We luisterden niet alleen naar pop en rock in 2022. Meestal beginnen we de ochtend met klassieke muziek. Onze favoriet van 2022 is afkomstig van de IJslandse pianist Vikingur Ólafsson. Voor dit bijzondere dubbelalbum nam hij een aantal van zijn favoriete composities tweemaal op. Eerst op een vleugel en daarna op een staande piano.

DOMi & JD Beck

De grote jazzverrassing van 2022 was voor ons het piepjonge duo DOMi (toetsen) & JD Beck (Beck). Ze weten een eigentijdse en frisse draai aan de jazz te geven en koppelen virtuoos spel aan gevoel voor melodie. Voor hun album wisten ze ook nog eens een aantal zeer interessante gasten te strikken.

Plínio Fernandes

Tot slot een eervolle vermelding voor de Braziliaanse gitarist Plínio Fernandes. Hij weet op virtuoze wijze een brug te slaan tussen swingende Braziliaanse muziek en de klassieke muziekwereld.

Favoriete playlists van 2022

Als we niet naar een album of single luisteren zetten we graag een fijne playlist aan. Vooral lijsten die af en toe ververst worden met nieuwe muziek hebben onze voorkeur.

FIP Radio

Veruit favoriet was deze playlist waarbij muziek die te horen is op de Franse radiozender FIP automatisch in Spotify verschijnt. Het is radio luisteren waarbij je kunt skippen, maar vooral liedjes kunt opslaan of andere liedjes van de artiest in kwestie kunt opzoeken. Ondanks dat we een brede smaak hebben horen dagelijks wat nieuws op FIP en komen er ook regelmatig prachtige liedjes voorbij van hedendaagse artiesten of juist van namen die je bijna vergeten was.

Four Tet’s unieke playlist

De playlist met veruit de vreemdste naam is afkomstig van muzikant Four Tet. Met regelmaat voegt hij nieuwe pareltjes toe aan de lijst. Van de nieuwste trends op de dansvloer tot obscure b-kantjes van R&B-sterren uit de jaren 90. En van complexe jazz tot verstilde pianostukken. Deze lijst verveelt nooit.

Mixed Grill tipt

Dit jaar zijn we begonnen aan een eigen playlist en dat is ons goed bevallen. Het keurig bijhouden is best lastig, maar we doen ons best. Met regelmatig zetten we zelf deze lijst aan en dan zijn we behoorlijk tevreden over wat we horen. Het zou mooi zijn als je je wilt abonneren of de lijst wilt tippen aan muzikale vrienden.

Tot volgend jaar!